Η φήμη του ξεπερνούσε τα όρια της Μερζιφούντας του Πόντου (ανατολικά της Σαμψούντας) και έφτανε μέχρι τον ελλαδικό χώρο, λόγω του επιπέδου μόρφωσης των αποφοίτων του. Ο λόγος για το «Ανατόλια», το κολέγιο που ιδρύθηκε το 1886 στη από ομάδα Αμερικανών προτεσταντών-καλβινιστών ιεραπόστολων.
Στο πλαίσιο του κολεγίου ιδρύθηκε από μαθητές και αποφοίτους ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Μερζιφούντας «Πόντος».
Στη διοίκησή του συμμετείχαν και καθηγητές του «Ανατόλια» και η δραστηριότητά του αφορούσε τους τομείς του αθλητισμού, του πνεύματος, της τέχνης.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












