Skip to main content

Καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών, ζητούν 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να διευθετήσουν τις οφειλές τους, ώστε να μη στερούνται το δικαίωμα συνταξιοδότησης, όσοι αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα, ζητούν 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ερώτηση τους προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν να τροποποιήσει τους όρους καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες, υποψήφιους συνταξιούχους, μεταβάλλοντας το ανώτατο όριο παρακράτησης, το οποίο ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 20.000 ευρώ. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν επιτακτική ανάγκη την εξεύρεση λύσης, ώστε οι ασφαλισμένοι να ρυθμίσουν την οφειλή τους, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, σταμάτησε να καταβάλει στα ταμεία τις ασφαλιστικές εισφορές, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης», τονίζουν και εξηγούν: «Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να πάρουν σύνταξη, συμψηφίζοντας ή παρακρατώντας τις οφειλές τους από τη σύνταξη, εφόσον οι οφειλόμενες εισφορές τους δεν ξεπερνούν το ύψος των 30 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος του ασφαλιστικού Οργανισμού, και μέχρι του ανώτατου ποσού των 20.000 ευρώ μετά την προσαύξησή του με πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Συνεπώς, αν η οφειλή ξεπερνά το ποσό των 20.000 ευρώ, τότε οι ασφαλισμένοι οφείλουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον των 20.000 ευρώ ποσό προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν».

«Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η οποιαδήποτε καταβολή εφάπαξ ποσού αποτελεί σοβαρή δυσκολία για τους ανθρώπους, οι οποίοι έχοντας διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, δεν έχουν άλλους εισοδηματικούς πόρους. Επομένως, είναι εμφανές πως ελάχιστοι είναι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής και ως εκ τούτου η πλειοψηφία θα στερηθεί και το μοναδικό εισόδημα που δικαιούται μέσω της σύνταξής του. Συν τοις άλλοις, αξίζει να σημειωθεί και ο κίνδυνος που ελλοχεύει η συγκεκριμένη πρακτική και για τη βιωσιμότητα των ταμείων, αφού δεν θα εισπράττει καθόλου έσοδα, από τους συγκεκριμένους οφειλέτες», καταλήγουν οι ερωτώντες βουλευτές.