Skip to main content

Ελισάβετ Προδρόμου (BMS Ελλάδας): Κάνουμε πράξη ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις

Με σεβασμό και αξιοκρατία

Της Ελισάβετ Προδρόμου, γενικής διευθύντριας της Bristol Myers Squibb Ελλάδας

«Είναι γυναίκα και έκανε αίτηση για διευθυντική θέση;», «30 χρονών και διεκδικεί senior θέση;», «Μεγάλωσε για να εκπροσωπεί την εταιρεία στις πωλήσεις!». Αυτά τα στερεότυπα είναι μακριά από την εργασιακή κουλτούρα της βιο-φαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb και δεν θα τα ακούσετε ποτέ πίσω από κλειστές πόρτες ή σε διαδρόμους. Αντίθετα θα ακούσετε μηνύματα όπως «Είμαι ικανοποιημένη/ος με τον τρόπο και το έργο που συνεισφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο», «Υπάρχει πολύ καλή ατμόσφαιρα στο γραφείο και θετική διάθεση από τους συναδέλφους να βοηθήσουν όποιον και όπου χρειάζεται», «Ερχόμαστε και φεύγουμε με χαμόγελο».

Η διαφορά μεταξύ των δύο παραπάνω δεν είναι άλλη από την οικοδόμηση και την εμπέδωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από σεβασμό, αξιοκρατία, συνεργασία και ισότιμες ευκαιρίες και αξίες οι οποίες έχουν «όνομα» και «φωνή» στη BMS Ελλάδας. Το όνομα και τη φωνή των εργαζομένων μας.

Αυτή η φωνή αποτυπώθηκε πρόσφατα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στη Λίστα Best Workplaces 2024, στην κατηγορία των εταιρειών που απασχολούν 50 έως 250 εργαζόμενους και προέκυψε από την αξιολόγηση των εργαζομένων μας και από τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το εργασιακό μας περιβάλλον.

Όταν σκέφτεται κανείς ένα άρτιο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, η πρώτη σκέψη αφορά στα ποσοτικά χαρακτηριστικά ανταγωνιστικών αποδοχών και προνομίων. Ο στόχος αυτός είναι ο πιο εύκολα επιτεύξιμος. Όμως, οι αποδοχές και τα προνόμια είναι αναγκαίες συνθήκες, αλλά όχι οι μοναδικές, καθώς σε αυτή την περίπτωση όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί θα ήταν «εργασιακοί παράδεισοι». Παραμένει πάντοτε αδιαπραγμάτευτη αρχή μας ότι το καλό εργασιακό περιβάλλον το διαμορφώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν την προστιθέμενη αξία που οφείλουμε να την ανταποδίδουμε στους εργαζομένους μας. Και αυτό είναι πραγματικά το πιο δύσκολο μέρος και απαιτεί προσήλωση και συνεχή επαγρύπνηση.

Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά; Το μεγάλο και πιο σύνθετο στοίχημα είναι να καταφέρει μία εταιρεία να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, να επιτύχει αρμονία στη συνεργασία και ίσες ευκαιρίες σε όλους με γνώμονα όχι πάντα και απόλυτα την πλήρωση των προϋποθέσεων της θέσης, αλλά κυρίως τη δυναμική και την εμπιστοσύνη, την αληθινή δέσμευση του προϊσταμένου να άρει και όχι να δημιουργήσει εμπόδια στην ομάδα του για την υγιή ανάπτυξη και την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα δεν είναι για όλους ίδια και απαιτεί σεβασμό στις ανάγκες, τις φιλοδοξίες και την εσωτερική ισορροπία κάθε εργαζομένου μας.

Αποκλείουμε τοξικότητες και αδιαφανείς ατζέντες γιατί αυτά τα στοιχεία «δηλητηριάζουν» έναν Οργανισμό και αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους.

Ενδιαφερόμαστε και αγαπάμε τους ανθρώπους μας, κάθε έναν ξεχωριστά και όλους μαζί, και επιθυμούμε να σχεδιάσουμε μαζί το ταξίδι της καριέρας τους, ώστε τα μοναδικά ταλέντα του καθενός να ανθίσουν. Μέσα από αυτή τη διαδρομή επιτυγχάνεται «το χαμόγελο πηγαίνοντας στην δουλειά μου» για κάθε εργαζόμενο.

Για να επιτύχουμε τη δημιουργία μίας συνεκτικής και ισότιμης ομάδας αξιοποιούμε ένα εύρος εργαλείων και δράσεων. Στη διαδικασία πρόσληψης ενσωματώνουμε αξιακά κριτήρια τα οποία συμβάλλουν στη σύνθεση μίας συμπεριληπτικής ομάδας. Παράλληλα, επενδύουμε διαχρονικά στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, το 20% των εργαζομένων μας έλαβε προαγωγή ή νέα θέση εργασίας, ενώ το 7% κατέχει περιφερειακές θέσεις ευθύνης με έδρα τα γραφεία μας στην Αθήνα. Επιπλέον, μετατρέπουμε την αξιοκρατία και το σεβασμό στην ποικιλομορφία, σε πράξεις. Ως αποτέλεσμα, το 63% των συναδέλφων μας είναι γυναίκες και το 20% κάτω των 32 ή άνω των 58 ετών. Τέλος, προάγουμε την ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής, μέσω της εργασίας από το σπίτι για το 50% των εργάσιμων ημερών.

Δε σταματάμε όμως εκεί. Οι γυναίκες εργαζόμενοί μας έχουν δημιουργήσει ένα δυναμικό δίκτυο, το Bristol Network of Women, B-NOW, με προτεραιότητα στην ανάδειξη της πολυμορφίας των φύλων, την ενσωμάτωση και τη συμπερίληψη ως κεντρικό στοιχείο της εργασίας και της κουλτούρας της BMS.

Καθημερινά, παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν στον διάλογο, στην κατάθεση ιδεών, στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση έργων. Με αυτό τον τρόπο οι καινοτόμες ιδέες επιβραβεύονται και μετασχηματίζονται σε έργα, καθώς αποτελούν ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μία εταιρεία που εστιάζει στη θετική αλλαγή και στην πρόοδο, όπως η BMS. Η δέσμευσή μας αποτυπώνεται στη λειτουργία της πλατφόρμας συνεργασίας «CLIMB», η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη ταλέντων και καινοτομίας.

Η ευημερία, η ευεξία και η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των εργαζομένων μας ιεραρχείται εξίσου υψηλά στις προτεραιότητές μας. Έχουμε θεσπίσει την πρωτοβουλία ‘Well-Being Ambassador’, ένας ρόλος που προτείνει και υλοποιεί προγράμματα τα οποία συμβάλλουν στην ευημερία των εργαζομένων, όπως η πρόσβαση σε διατροφολόγο ή η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα συστατικά στοιχεία που καθιστούν ένα εργασιακό περιβάλλον ιδανικό και ισορροπημένο και μετατρέπουν μία εταιρεία σε υπεύθυνο κρίκο της αγοράς και ευρύτερα της κοινωνίας.

Είναι η διάκριση αυτή απλά μία στιγμή γιορτής; Όχι μόνο. Είναι μία υπενθύμιση ότι δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζουμε στην προσπάθεια να ανταποδίδουμε στους ανθρώπους μας την προστιθέμενη αξία και την ανάπτυξη που φέρουν στην εταιρεία.

Αντίθετα, κάθε διάκριση αυξάνει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους μας, να συνεχίσουμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη τους και να προάγουμε μαζί το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον που από κοινού έχουμε χτίσει.

Οι άνθρωποί μας είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιό μας. Τους οφείλουμε τις επιτυχίες και τη δυνατότητα να ισχυροποιούμε το αποτύπωμά μας στην Ελλάδα στην εξής βάση: «πάνω από όλα οι ασθενείς μας, πρώτα από όλα οι άνθρωποι μας».

Είμαστε υπερήφανοι για την ομάδα της BMS Ελλάδας!