Skip to main content

Η Πάφος δεν ξέχασε τη Γενοκτονία των Ποντίων-Ετήσιος θεσμός χρέους, 105 χρόνια μετά

Πυρριχιστές έξω από το δημοτικό μέγαρο Πάφου, στην εκδήλωση για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Δήμος Πάφου)

Ο Δήμος Πάφου μνημόνευσε και τίμησε τα 353.000 θύματα, ενώνοντας τη φωνή του στο αίτημα για διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος

Με μια πορεία από το Πάρκο Γενοκτονίας των Ποντίων μέχρι το δημοτικό μέγαρο Πάφου, άρχισε το βράδυ της Κυριακής να ξετυλίγεται το κουβάρι της μνήμης στην κυπριακή πόλη – οι εκδηλώσεις του Δήμου Πάφου για τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, «είναι πλέον ετήσιος θεσμός χρέους» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχιακό μέγαρο.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος υπενθύμισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, σημειώνοντας ότι η επέτειος είναι συμβολική, αλλά «με βαρύ φόρτο μνήμης, πένθους, καθήκοντος και χρέους».

Ως δήμαρχος, όπως είπε, πίστεψε ότι η στήριξη των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με μέτρα, πράξεις και δράσεις, «ήταν επιβεβλημένη και οφειλόμενη πολιτική».

«Οι ομογενείς Πόντιοι, εκτός από τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, εμπλουτίζουν την κοινωνία της Πάφου με την κουλτούρα και την πολύ αξιόλογη πολιτισμική παράδοση του ποντιακού ελληνισμού. Αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη και την Επαρχία μας, πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό και δύναμη προόδου της Πάφου», ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews