Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη οφείλουν να συγκλίνουν σε έναν ενιαίο βηματισμό και να περιγράψουν με λεπτομέρεια τα βήματα τα οποία έχει ανάγκη να κάνει η Ευρώπη για να επανιδρυθεί ως εγχείρημα τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα, η πορεία της Ευρώπης, δυστυχώς, έχει δώσει θέση σε φαινόμενα που φέρνουν στις μνήμες των λαών τις πιο σκοτεινές περιόδους της ηπείρου.
Ο κ. Παππάς βρίσκεται στη Βιέννη όπου χθες το βράδυ μίλησε σε Φόρουμ για τον Διεθνή Διάλογο, που φέρει το όνομα του ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι.
Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ επισημαίνει ότι «οι μόνες δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να συγκροτήσουν συμπαγώς μία προοπτική για την Ενωμένη Ευρώπη, είναι οι προοδευτικές και οι αριστερές και αυτό έχει φανεί», θεωρώντας ότι «το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει δείξει πάρα πολύ σοβαρά σημάδια ανθεκτικότητας».
Ως προς τη δεξιότερη απόκλιση των συντηρητικών δυνάμεων και υιοθέτηση ακόμη και ακροδεξιών τάσεων, ο κ. Παππάς εκτιμά πως είναι «μία αρνητική επιλογή, η οποία έχει προφανέστατα και αντιευρωπαϊκά στοιχεία πάρα πολύ ισχυρά» επισημαίνοντας «ότι πληρώνει και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τα επίχειρα τέτοιου τύπου πολιτικών επιλογών».
Διότι, όπως λέει, «ενώ έχει κανείς τις συντηρητικές δυνάμεις να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -όταν ξεκίνησε η κρίση το δίδυμο Μέρκελ- Σαρκοζί επικρατούσε- έχει ένα κύμα πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μείωσαν ραγδαία και τη δυνατότητα του ΕΛΚ να κερδίζει τις διακυβερνήσεις σε επί μέρους χώρες».
Ως προς τις σχέσεις μελλοντικά του ΣΥΡΙΖΑ με την Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τονίζει:
«Θα είναι συνεργασίες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Αυτό το πιστεύουμε και εργαζόμαστε γι΄ αυτό με μέθοδο και υπομονή. Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε αμέσως την πρόσκληση που του απηύθυναν, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, να συμμετέχει στις διασκέψεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν από τις Συνόδους Κορυφής και γι’ αυτό προκρίνουμε μία ατζέντα πολιτικών, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν και τη βάση της σύγκλισης πολύ ευρύτερων δυνάμεων: και της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πράσινων, αλλά και άλλων προοδευτικών δυνάμεων».