Skip to main content

Δημοσκόπηση διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες  – Φοβισμένη και διχασμένη η κοινωνία

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSI)

Τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες

Τα ευρήματα του πρώτου μέρους της δημοσκόπησης της διαΝΕΟσις με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες σε ένα τοπίο που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει», που διενεργήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου σε δείγμα 1.000 ανθρώπων, παρουσιάστηκαν στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Τη δημοσκόπηση  παρουσίασε ο πρόεδρος της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ, Στράτος Φαναράς με τον συντονισμό του Ηλία Νικολαϊδη, διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις.

Ο κ. Φαναράς ανέφερε ότι ενώ οι μεγάλες προκλήσεις παγκοσμίως είναι η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές ανισότητες, οι πόλεμοι και η μετανάστευση, στην Ελλάδα την πρώτη θέση παίρνει η οικονομική κατάσταση. Όπως επισήμανε ο κ. Φαναράς, το προηγούμενο έτος πρώτο μεγάλο πρόβλημα θεωρούσαν οι Έλληνες το δημογραφικό.

Τα θέματα που απασχολούν, επίσης, τον Έλληνα πολίτη είναι η αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου της οικογένειας και τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών.

Σοκαριστικό χαρακτήρισε ο κ. Φαναράς το εύρημα ότι οι Έλληνες θεωρούν ότι προστατεύονται περισσότερο από τα δικά τους  τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

«Η κοινωνία είναι φοβισμένη και διχασμένη»

Παίρνοντας τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης, σχολίασε πως από την έρευνα προκύπτει ότι ο Έλληνας καταφεύγει πλέον στον θεό και αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές, αφού δεν βρίσκει λύσεις μέσα στην κοινωνία.

«Η κοινωνία είναι φοβισμένη και διχασμένη» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Πρόσθεσε επίσης ότι η κοινωνία έχει αναπτύξει έντονα το αίσθημα αυτοσυντήρησης. Παρατήρησε, πάντως, ότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι δεν έχει πλήρη αίσθηση του κινδύνου που προέρχεται από την εύφλεκτη γειτονιά μας στην Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Καρτάλης, σημείωσε από την πλευρά του ότι για την κλιματική αλλαγή χρειάζεται ένα σχέδιο πολιτικής και δράσης, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πειστούν και οι πολίτες. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι ο πολίτης δεν δείχνει εμπιστοσύνη στο κράτος αλλά στην επιστημονική κοινότητα.

Από την πλευρά της η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ο κόσμος δεν αποστρέφεται την πολιτική αλλά δεν θέλει να συμμετέχει σε κόμματα. Όπως είπε, τα ευρήματα δείχνουν μία χαλαρή κομματική εγγύτητα. Η συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα αγγίζει το ποσοστό του 6% που αποτελεί υψηλό μέσο όρο και για την Ε.Ε.

Τέλος, η Νεφέλη Στουρνάρα, Research Analyst MINDVIEW, σχολίασε το δημογραφικό ζήτημα λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι Έλληνες πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν την έννομη μετανάστευση, πράγμα που σημαίνει ότι μετανάστες θα είναι φορολογούμενοι πολίτες, γεγονός που θα συμβάλλει στην βελτίωση του δημογραφικού αλλά και της οικονομικής κατάστασης.