Skip to main content

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη Ιταλός, ηγετικό μέλος σπείρας λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το οικονομικό όφελος της σπείρας ξεπερνάει τα 21 δισ. δολάρια

Στη σύλληψη ενός 47χρονου Ιταλού στη Βάρκιζα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε διεθνή σπείρα λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών προχώρησε η Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Εις βάρος του συλληφθέντος είχε εκδοθεί ερυθρά αγγελία από την INTERPOL. Ο Ιταλός ήταν ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε ως έδρα τη Λατινική Αμερική.

Η οργάνωση, ως ιδιοκτήτρια δεξαμενοπλοίων, υπό την κάλυψη νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιριών, φόρτωνε προϊόντα πετρελαίου από λιμάνια της Λατινικής Αμερικής και πετύχαινε την ιδιοποίησή τους κατά τη μεταφορά τους, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα.

Ειδικότερα, προμηθευόταν συσκευές δορυφορικής αναμετάδοσης και αναγνώρισης από ακινητοποιημένα πλοία, που βρίσκονταν σε λιμάνια της Ασίας, στη συνέχεια τις τοποθετούσε σε δεξαμενόπλοιά της και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τις απενεργοποιούσε, καταφέρνοντας να εξαπατήσει τους ναυλωτές.

Σημειώνεται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος της σπείρας ξεπερνάει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α, ζημιώνοντας τόσο τους ναυλωτές όσο και το κράτος τους.

Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΛΑΣ, ο Ιταλός έκανε πολυτελή ζωή στην Ελλάδα. Διέμενε με την οικογένειά του σε βίλα στην Βάρη και κυκλοφορούσε με πανάκριβα αυτοκίνητα.

Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.