Skip to main content

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων – Πού έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές

Intime News/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ένα λεπτό πριν τα 5,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε σεισμός 4,3 Ρίχτερ

Έντονα αισθητός έγινε ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 09:12 π.μ. ώρα Ελλάδας σε θαλάσσιο χώρο κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ανοικτά της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανακοινώθηκε ότι ο σεισμός έγινε σε απόσταση 239 χλμ. δυτικά – νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Ένα λεπτό πριν τα 5,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε σεισμός 4,3 Ρίχτερ, με την αρχική εκτίμηση, πάντως, να κάνει λόγο για σεισμό 5,6 Ρίχτερ.

Γ. Παπαδόπουλος: Εικόνα αρκετά φυσιολογικής μετασεισμικής εξέλιξης

Μιλώντας το μεσημέρι στο Naftemporiki TV, ο Δρ. Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ανέφερε ήταν ένας δυνατός σεισμός που έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, όπως τόνισε, το επίκεντρο βρίσκεται σε υποθαλάσσιο χώρο, κάτι που δημιουργεί μία απόσταση ασφαλείας μεταξύ της εστίας και των κοντινότερων οικισμών, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν αναφορές για βλάβες.

Σημείωσε ότι ακολούθησαν αρκετοί (10-12) μικρότεροι σεισμοί μεγέθους κάτω των 4 Ρίχτερ, οι οποίοι έχουν αρχίσει να δίνουν μια εικόνα αρκετά φυσιολογικής μετασεισμικής εξέλιξης. «Ίσως αρχίσουν να δείχνουν τον δρόμο ότι τα 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αν και αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο», πρόσθεσε.

«Θα περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα για να δούμε την πλήρη εξέλιξη και να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία» συμπλήρωσε. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ιστορικό στην ευρύτερη περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός έγινε το 2018 με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι παρακολουθείται το φαινόμενο.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «τo θρίλερ με τον δήθεν διπλό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου έληξε. Αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε 2 σεισμούς μεγεθών 5,6 και 5,7. Τελικά, μετά από μισή ώρα ανακοίνωσε 4,5 και 5,7. Τέτοια σφάλματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Πρέπει να εξαλειφθούν. Δημιουργούν σύγχυση και δυσκολεύουν την αξιολόγηση».

«Ως προς την ουσία, προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι αν ο 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Θα επανέλθω όταν συλλεγούν περισσότερα δεδομένα» συμπλήρωσε.

Σε νεότερη ανάρτηση του, επεσήμανε ότι η σεισμική δράση συνεχίζεται στον Κυπαρισσιακό κόλπο, με σεισμούς μικρότερους του μεγέθους 4 που γίνονται μετά τον πρωινό 5,7. «Ήδη γνωρίζουμε ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι οριζόντιας ολίσθησης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Πριν από χρόνια μελετήσαμε και δημοσιεύσαμε λεπτομερείς έρευνες τόσο για την πρόσφατη όσο και για την ιστορική σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής. Στην εικόνα βλέπετε τις κύριες τεκτονικές γραμμές που διαπιστώσαμε τότε. Ο σημερινός σεισμός έγινε στο μέσον της τεκτονικής γραμμής 4» πρόσθεσε.

Καραστάθης: Μακριά από τις ακτές ο σεισμός

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης ανέφερε ότι προηγήθηκε μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, ενώ σχεδόν ένα λεπτό αργότερα ακολούθησε στις 09.12 η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7.

«Η δόνηση αυτή λόγω του μεγάλου μεγέθους που είχε έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο και δημιούργησε μία ανησυχία αρκετά μεγάλη στις περιοχές αυτές. Δεχτήκαμε κλήσεις όχι μόνο από τη Μεσσηνία αλλά από το Γύθειο, τη Ζάκυνθο, από την Ηλεία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο σεισμός αυτός ήταν μακριά από τις ακτές, γεγονός που περιόρισε και τις επιπτώσεις του», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραστάθης και προσθέτει ότι ακόμη είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

«Θα περιμένουμε να δούμε και την ακολουθία του. Έχουμε καλό δίκτυο στην περιοχή, καταγράφουμε τη σεισμικότητα, από εκεί και πέρα τις επόμενες ώρες, μετά από ένα 24ωρο τουλάχιστον θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή είναι οι πρώτες ώρες δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια. Αυτό που περιορίζει την ανησυχία είναι η έκταση από τις ακτές», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ζημιές είναι απειροελάχιστες.

Λέκκας: Δεν υπάρχει ανησυχία

Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή, ενώ ο σεισμός ήταν σε θαλάσσιο χώρο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ανησυχία. Πρόσθεσε ότι μικρές ζημιές εντοπίζονται στο μοναστήρι των Στροφάδων.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές. Όπως τόνισε, η δόνηση των 5,7 Ρίχτερ έγινε εντονότατα αισθητή σε μια μεγάλη περιοχή στη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο.

«Δεν μας δημιουργεί καμία απολύτως ανησυχία δεδομένου ότι είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας. Είπε επίσης ότι δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός, καθώς σημειώθηκε στον ίδιο χώρο εντός ολίγων δευτερολέπτων.

Σεισμοί μικρότερου μεγέθους μετά τα 5,7 Ρίχτερ

«Καταγράφονται σεισμοί μικρότερου μεγέθους μετά τα 5,7 Ρίχτερ. Αυτό είναι θετικό σημάδι εκτόνωσης αυτή τη στιγμή που είναι νωρίς για συμπεράσματα» σχολίασε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Τσελέντης: Κατά μεγάλη πιθανότητα ο κύριος σεισμός

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων. «Η περιοχή αυτή σεισμοτεκτονικά χαρακτηρίζεται από το ελληνικό τόξο, δηλ. τη σύγκρουση της αφρικανικής πλάκας με την πλάκα του Αιγαίου και τη βύθιση της από κάτω της. Το δυτικό τμήμα του τόξου τερματίζεται ΒΔ της Ζακύνθου και ο σεισμός έγινε σε ένα μικρό ρήγμα κάθετο προς την ζώνη καταβύθισης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Το ρήγμα αυτό είναι πάνω από τη βυθιζόμενη πλάκα, για αυτό είχαμε και μικρό εστιακό βάθος».

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλες αποστάσεις ακόμα και μέχρι τα Χανιά επειδή η σεισμική ενέργεια διαδόθηκε κατά μήκος της συμπαγούς βυθιζόμενης πλάκας που φτάνει μέχρι τη Ρόδο. «Μισό λεπτό πριν είχαμε ένα προσεισμό 4,5R. Η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ακόμα και εβδομάδες αρκετά μεσαίου μεγέθους γεγονότα. Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κυρίως σεισμός αλλά και λίγο μεγαλύτερος αν γίνει λόγω της θέσης του επικέντρου δεν θα έχει επιπτώσεις. Και το 1982 είχαμε 5,7R στην ίδια περιοχή» σημείωσε. Διευκρίνισε, δε, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο σημερινός σεισμός να ενεργοποιήσει το ρήγμα της Καλαμάτας.

Υλικές ζημιές σε μοναστήρι στις Στροφάδες

Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο καστρομονάστηρο στις Στροφάδες, χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο υπήρχαν εργάτες, οι οποίοι εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό. Οι μαθητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βγήκαν στα προαύλια των σχολείων, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα.

Μικρές ζημιές στη Ζαχάρω

Μικρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στη Ζαχάρω Ηλείας μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στη φάση της καταγραφής των ζημιών. Υπάρχουν κάποια θέματα».

Έκανε, δε, λόγο για μικρές υλικές ζημιές, μεταξύ άλλων στο δημοτικό στάδιο και σε μάντρες. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Αυτοψίες στη Μεσσηνία

Αυτοψίες σε κτίρια και σχολικές μονάδες των δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από τους σεισμούς πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών, όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «υπάρχουν αναφορές για κάποιες ζημιές σε παλιά κτήρια, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, κλειστά θα παραμείνουν, για προληπτικούς λόγους, σήμερα τα σχολεία του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σχολεία του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές, ενώ στη 1 μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας.

Κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ.

Αισθητός και στην Ιταλία ο σεισμός

Η σεισμική δόνηση των 5,7 Ρίχτερ έγινε αισθητή και στην Κάτω Ιταλία και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πολλοί χρήστες σχολίασαν το συμβάν με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί, από τις αρχές, τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.