Skip to main content

Πτώση F-16: Οι δραματικές ώρες που έζησε ο πιλότος – Το χρονικό της διάσωσης

Φωτ. αρχείου

Τα πρώτα λόγια του πατέρα του πιλότου

Στην Αθήνα βρίσκεται η οικογένεια του πιλότου του F-16 που κατέπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στη νήσο Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής, κοντά στην Αλόννησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο 29χρονος πιλότος είναι πολύ καλά στην υγεία του καθώς έκανε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, «φως» στα αίτια της πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να δώσει η ίδια μαρτυρία του διασωθέντα καθώς κατάφερε να εγκαταλείψει με μεγάλη επιτυχία το αεροσκάφος, αλλά και το απαραίτητο υλικό.

Ήταν 90 λεπτά στο νερό

Όπως ανέφερε ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, ο 29χρονος χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52 κατέπεσε στις 13:29 και περισυνελλέγη στις 15:02 από ελικόπτερο Super Puma, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο νερό για 1,5 ώρα.

«Είμαι σε όχι καλή ψυχολογική κατάσταση»

Λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα ο πατέρας του 29χρονου πιλότου, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως «κατεβαίνω από Λάρισα – Αθήνα, να δω το παιδί μου. Σε μια επικοινωνία που είχα μαζί του μου είπε ότι είναι καλά, αλλά είχα κακό σήμα. Είμαι καθοδόν για Αθήνα, εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Το μονοθέσιο F-16 Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 13:33 και ο πιλότος περισυνελέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma και έπειτα μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Το χρονικό

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας.

Η τετράδα των F16 που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση, με την οποία πετούσε ο 29χρονος μαζί με τον διοικητή της 337 μοίρας, απογειώθηκε από την 110 πτέρυγα μάχης.

Έπειτα, σε μερικά μίλια απόσταση από τη Χαλκιδική, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η τετράδα χωρίστηκε με στόχο να ακολουθήσει μια σειρά εναέριων ελιγμών.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των αερομαχιών και των προσβολών κρούσης, ένα από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας «έπεσε» στο κενό και λίγο αργότερα χειριστές των τριών άλλων F-16 έδωσαν σήμα για την επείγουσα εγκατάλειψη.

Διαβάστε επίσης

Έπεσε F-16 ανοικτά της Χαλκιδικής – Εντοπίστηκε σώος ο πιλότος