Skip to main content

Κύκλωμα διακινούσε μετανάστες με οχήματα που αγόραζε με κλεμμένες-νοθευμένες επιταγές

ΕΛ.ΑΣ.

8 συλλήψεις, αναζητούνται άλλοι 8

Τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται στη συστηματική διάπραξη απατών, πλαστογραφιών, διακινήσεων μη νόμιμων μεταναστών και στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αποκάλυψε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τη Δευτέρα, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε περιοχές της Αττικής και της Καβάλας 8 Έλληνες – μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα 8 μέλη της, 3 αλλοδαποί και 5 Έλληνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι, από τον Ιούλιο του 2023, είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, μέσω της οποίας διέθεταν κλεμμένες – νοθευμένες τραπεζικές επιταγές σε εμπορικές επιχειρήσεις, από τις οποίες, κυρίως, προμηθεύονταν αυτοκίνητα και εμπορικά προϊόντα.

Στη συνέχεια με την αγορά των οχημάτων πραγματοποιούσαν μεταφορές μη νόμιμων μεταναστών, τους οποίους παραλάμβαναν  από περιοχές του Έβρου και τους προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί συνολικά 7 απάτες, τετελεσμένες και σε απόπειρα, 7 διακινήσεις μη νόμιμων μεταναστών καθώς και μία αποδοχή – διάθεση προϊόντων εγκλήματος, που διαπράχθηκαν από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024, στην ελληνική επικράτεια, κατά τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν συνολικά πάνω από 120.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε, ένας εκ των συλληφθέντων αποτελούσε το ηγετικό μέλος της οργάνωσης, ενώ τα άλλα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους και οργανωτικές διασυνδέσεις. Τα 4 από τα μέλη της είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης, για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα οχήματα, στις κατοικίες τους καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίστροφο κρότου, μαχαίρι, κυνηγετική καραμπίνα, 18 φυσίγγια, 4 τραπεζικές επιταγές, σπρέι πιπεριού, 3 ηλεκτρονικές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, ηλεκτρονικός υπολογιστής, συσκευή εντοπισμού, χρηματικά ποσά, πλήθος καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων και κινητών τηλεφώνων, προσωπικά έγγραφα, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων και 3 οχήματα.

Με δικογραφία σε βάρος τους, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ’ εξακολούθηση διάπραξης εξαπατήσεων, πλαστογραφιών, διακινήσεων μη νόμιμων μεταναστών, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η έρευνα για την εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής δραστηριότητάς τους συνεχίζεται.