Skip to main content

Καλαμάτα: Επιχειρηματίες συμπληρωμάτων διατροφής και ιδιοκτήτης γυμναστηρίου πίσω από διακίνηση αναβολικών

ΕΛ.ΑΣ.

Πώς δρούσαν - Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Τρεις άνδρες, 65, 44 και 47 ετών, συνελήφθησαν τη Δευτέρα το πρωί, σε περιοχές της Αττικής και στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, με τη συνδρομή της τοπικής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική ομάδα και για παράβαση των νομοθεσιών περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, φαρμακευτικής νομοθεσίας, επιβλαβή φάρμακα και περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από πολύμηνη έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, προέκυψε ότι, τουλάχιστον από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική ομάδα με ιεραρχική δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με ηγετικό μέλος της τον 65χρονο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχαν ως σκοπό την προμήθεια, διακίνηση και εμπορία απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών, εκμεταλλευόμενοι την επαγγελματική τους ιδιότητα, ενώ δραστηριοποιούνταν πανελλαδικώς, έχοντας αναπτύξει εκτενές δίκτυο πελατών. Πιο συγκεκριμένα, ο 65χρονος και ο 44χρονος χρησιμοποιούσαν ως κάλυψη τη νόμιμη λειτουργία επιχείρησης συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ ο 47χρονος διέθετε τις ουσίες προς πώληση μέσω γυμναστηρίου ιδιοκτησίας του. Τα προς πώληση απαγορευμένα προϊόντα εισάγονταν παράνομα από χώρες του εξωτερικού και στη συνέχεια ανασυσκευάζονταν και διατίθεντο προς πώληση με διαφορετική εμπορική ονομασία.

Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, οι συλληφθέντες λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία άλλων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons).

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην επιχείρηση και την κατοικία του 65χρονου, καθώς και στην επιχείρηση του 47χρονου, όπου βρέθηκαν, συνολικά και κατασχέθηκαν 1.191 αναβολικά χάπια, 187 φιαλίδια αναβολικών ουσιών, 63 αμπούλες αναβολικών ουσιών, 343 αναβολικές κάψουλες,
68 ναρκωτικά χάπια, 2 φύσιγγες με αναβολικό διάλυμα, 14 σύριγγες κενού περιεχομένου, ζυγαριά ακριβείας και 5 κινητά τηλέφωνα.

Υπολογίζεται ότι από την εγκληματική δράση τους θα αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος περί τις 20.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας Ασφαλείας.