Skip to main content

Εμείς οι Πόντιοι: Μαζί με όλους τους Μικρασιάτες έχουμε το θλιβερό προνόμιο να ξέρουμε για ποιον επίβουλο εχθρό θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμη η πατρίδα

Το Υ/Β ΠΟΝΤΟΣ (S-119) είναι το πρώτο πλοίο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα, το οποίο δόθηκε προς τιμήν της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντιακών Σωματείων, που συνεισέφερε στην αγορά του (φωτ.: hellenicnavy.gr)

«Η ράτσα η ποντιακή έφτιαξε τ' αντάρτικα καπετανάτα και δεν νικήθηκε ούτε απ' τις στρατιες του Κεμάλ», έγραφε ο Δημήτρης Ψαθάς, το 1976

Το 1976 ο κορυφαίος Πόντιος δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς αφήνει τα ΝΕΑ του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη για να ενταχθεί στη νέα εκδοτική προσπάθεια που ακούει στο όνομα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Η μετά από δεκαετίες αλλαγή επαγγελματικής στέγης του είχε τότε προκαλέσει σεισμό στον δημοσιογραφικό κόσμο αφενός γιατί ο Ψαθάς ήταν 69 ετών, αφετέρου τα ΝΕΑ ήταν στην κυριολεξία το σπίτι του. Σε κάθε περίπτωση η μεταγραφή και η πορεία του στην ιστορική εφημερίδα ήταν επιτυχημένη.

Εκείνο τον πρώτο χρόνο του στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» είχε γραψει ένα συγκλονιστικό άρθρο απευθυνόμενος στους Ποντίους και επικαλούμενος την ακεραιότητα, την ντομπροσύνη και τον πατριωτισμό αυτής της φυλής.

Διαβάστε περισσότερα