Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου

Δείτε σε ποιους λέμε σήμερα «χρόνια πολλά»

Σήμερα, 12 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Αγίου Μελετίου του Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας και του Οσίου Μελετίου του εν Υψενή.

Τιμούνται επίσης ο Άγιος Αντώνιος ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ο Άγιος Χρήστος ο Κηπουρός ο Νεομάρτυρας και οι Άγιοι Πλωτίνος και Σατορνίνος οι Μάρτυρες.

Ο Άγιος Μελέτιος εξελέγη Πατριάρχης Αντιόχειας το 360 μ.Χ. Ωστόσο οι αιρετικοί Αρειανοί έπεισαν τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο να τον εξορίσει στην Αρμενία. Δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Αντιόχεια δια του διατάγματος του νέου αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτου περί θρησκευτικής ελευθερίας όλων των υπηκόων. Ο Άγιος εξορίσθηκε και πάλι το 371 μ.Χ. στη Γήτασα της Αρμενίας, κοντά στα σύνορα της Καππαδοκίας, όπου είχε συχνή επικοινωνία με τον Μέγα Βασίλειο. Επανήλθε στην Αντιόχεια το 379 μ.Χ. και συνεκάλεσε Σύνοδο, η οποία καταδίκασε όλες τις αιρέσεις.

Ο Άγιος Χρήστος ο Νεομάρτυρας καταγόταν από την Αλβανία και μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου ασκούσε το επάγγελμα του κηπουρού. Κάποια μέρα είχε έναν καυγά με έναν Τούρκο, ο οποίος τον συκοφάντησε. Συνελήφθη, μπήκε φυλακή, πέρασε από βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίστηκε.

Σήμερα, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουν οι:

  • Μελέτιος, Μελέτης, Μελετία, Μελετούλα, Μελετίνα.
  • Πλωτίνος, Πλωτός, Πλωτίνη, Πλωτή, Πλωτίνα.