Skip to main content

Μαρτυρία Χαράλαμπου Θωμαΐδη: Εκεί ήμασταν αιχμάλωτοι των Τούρκων, δεν ξέραμε αν θα ξυπνήσουμε το πρωί ζωντανοί…

Πηγή: levantineheritage.com
Σκίτσο του προηγούμενου αιώνα με λεζάντα «Οι Τούρκοι επιτρέπουν στα χριστιανικά σχολεία να ξανανοίξουν στην επαρχία της Μερσίνας, προς μεγάλη χαρά των ιεραποστόλων και των κατοίκων της πόλης» (φωτ.: levantineheritage.com)

Από τη χαρά τους που θα έρχονταν στην Ελλάδα, έσφαζαν κάθε μέρα κότες. Και στη διάρκεια του ταξιδιού τους, είδαν για πρώτη φορά αυτοκίνητο και θάλασσα

Ο Χαράλαμπος Θωμαΐδης γεννήθηκε στο Ταστσί, 61 χλμ νοτιοανατολικά της Καισάρειας και 43 χλμ βορειοανατολικά από τα Φάρασα, στην κοιλάδα του Ζαμάντη. Οι κάτοικοι ήταν Έλληνες τουρκόφωνοι και είχαν σχέσεις και συναλλαγές τόσο με ελληνικούς όσο και με τουρκικούς οικισμούς.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

«Το 1920 ήρθαν στο χωριό μας Πόντιοι πρόσφυγες. Εξόριστοι ήταν. Καθώς περπατούσαν στα μέρη μας, ρωτούσαν απ’ εδώ κι απ’ εκεί πού υπάρχει ρωμέικο χωριό. Και όταν ακούσαν ότι στο Ταστσί κάθονταν χριστιανοί, ήρθαν και μας βρήκαν..».

Διαβάστε τη συνέχεια στο Pontos News