Skip to main content

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 26 Ιανουαρίου

Δείτε σε ποιους λέμε σήμερα «χρόνια πολλά»

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Την μνήμη του Οσίου Ξενοφώντος τιμούμε σήμερα, 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Όσιος Ξενοφών γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη περί τα τέλη του 5ου μ.Χ. αιώνα. Η οικογένειά του ήταν πλούσια, ενώ με τη σύζυγό του, Μαρία, απέκτησαν δύο γιους, τον Αρκάδιο και τον Ιωάννη.

Όταν ήρθε η ώρα τα παιδιά της οικογένειας να σπουδάσουν, ο Ξενοφών τα έστειλε στη Βηρυτό της Φοινίκης, η οποία διέθετε σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, το καράβι με το οποίο ταξίδευαν στον Λίβανο ναυάγησε. Οι δύο νέοι σώθηκαν και έφτασαν στα Ιεροσόλυμα, όπου αποφάσισαν να γίνουν μοναχοί.

Όταν οι γονείς τους πληροφορήθηκαν ότι το πλοίο ναυάγησε, αναχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη για να εντοπίσουν τα παιδιά τους. Περίπου δύο χρόνια αργότερα τα βρήκαν ζωντανά και αποφάσισαν να αφιερωθούν επίσης στον μοναστικό βίο.

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν οι:

  • Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης, Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα, Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.