Skip to main content

Covid-19: Τρόπους αύξησης της παραγωγής φαρμάκων και εξοπλισμού συζητούν οι υπ. Υγείας της Ε.Ε.

Tρόπους για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων και εξοπλισμού προστασίας εν μέσω ελλείψεων που οφείλονται στην επιδημία του νέου ιού Covid-19, συζητούν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσερχόμενοι στην έκτακτη Σύνοδο για τον συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας, οι υπουργοί Υγείας δήλωσαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διασφαλίσει ότι μπορεί να καλύψει μόνη της την τροφοδοσία της σε φάρμακα και εξοπλισμό προστασίας. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί αύριο, αλλά πρέπει να αρχίσουμε σήμερα τις συζητήσεις ώστε να έχουμε μία λύση μεθαύριο», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσομπερ.

Σύμφωνα με πηγές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Ευρώπη υφίσταται καθυστερήσεις στην προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μασκών, καθυστερήσεις που συνδυάζονται με ελλείψεις φαρμάκων στην ήπειρο. Πολλές χώρες εξαρτώνται από τη Κίνα για την προμήθεια φαρμακευτικών συστατικών στην εποχή των παγκοσμιοποιημένων αλυσίδων τροφοδοσίας και αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν της ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας φάρμακα.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει τις καθυστερήσεις στην τροφοδοσία φαρμάκων από την Ασία, ενώ η Γαλλία έχει προειδοποιήσει για υπερεξάρτηση από την Κίνα, αφού το 40% των συστατικών που προορίζονται για την γαλλική φαρμακοβιομηχανία εισάγονται από εκεί.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί επίσης για την επιβολή περιορισμών στην εξαγωγή ορισμένων φαρμάκων από την Ινδία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή γενόσημων φαρμάκων παγκοσμίως, η οποία επίσης εξαρτάται από τη εισαγωγή κινεζικών πρώτων υλών.

«Πολλά Ενεργά Φαρμακευτικά Συστατικά (API) παρασκευάζονται στην Κίνα και η εξάπλωση της επιδημίας επηρεάζει την παραγωγική ικανότητα και στην σταθερότητα της τροφοδοσίας αυτών των συστατικών», σύμφωνα με την European Medicines Agency. Όπως επισημαίνει, «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις φαρμάκων παγκοσμίως».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει διαπιστώσει ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας του νέου ιού. Αλλά οποιοδήποτε πλήγμα στην τροφοδοσία μπορεί να επιδεινώσει υπάρχουσες ελλείψεις.

Ανάγκη για προστατευτικές μάσκες

Ερευνα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες στο τέλος του περασμένου χρόνου έδειξε ότι όλες ήρθαν αντιμέτωπες με ελλείψεις φαρμάκων το 2019, ενώ ο αριθμός των φαρμάκων εν ανεπαρκεία αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με το Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU).

Η τροφοδοσία με φάρμακα αντιμετώπισης αναπνευστικών νόσων δεν ήταν επαρκής σχεδόν σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με την έρευνα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση έκρηξης της επιδημίας του νέου ιού.

Σύμφωνα με τον Ζαν ντε Μπελί του PGEU, όπως και στην περίπτωση της Κίνας, η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας από την νότια Ιταλία, μία περιοχή όπου λειτουργούν πολλές φαρμακοβιομηχανίες και η οποία πλήττεται από την επιδημία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει έλλειψη προστατευτικών μασκών και άλλων ειδών ατομικής προστασίας εξαιτίας της υψηλής ζήτησης, κυρίως στην Ιταλία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν ξεκίνησε μία κοινή επιχείρηση προμήθειας τέτοιου υλικού για λογαριασμό 20 χωρών της Ενωσης. Ομως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ακόμη και εάν εξασφαλίσουν την τροφοδοσία, το υλικό δεν μπορεί να παραδοθεί πριν από τον Απρίλιο.

«Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά αυτών των προϊόντων», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές χθες. «Θα έχουμε πρόβλημα κάλυψης των προβλεπόμενων αναγκών των χωρών μελών» πρόσθεσε ο ίδιος. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η έλλειψη προκαλεί κινδύνους για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι περισσότερο εκτεθειμένο στις λοιμώξεις, και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανεπάρκειας προσωπικού εάν η επιδημία εξαπλωθεί περισσότερο. Ανέφερε ακόμη ότι για την αντιμετώπιση έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστράτευσης συνταξιούχων και φοιτητών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters