Skip to main content

Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια: Θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα

(ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / EUROKINISSI)

«Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να διενεργηθεί δημοψήφισμα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων σχολείου στη Νέα Μάκρη, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι θα συνέλθει η Ιεραρχία και θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας επισήμως. Υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, ωστόσο όπως σημείωσε, έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο.

Σημείωσε, δε, ότι «αν ο λαός μας θέλει να το κάνει, θα το κάνει». Επέμεινε, επιπλέον, ότι «το ποίμνιο πρέπει να ενημερωθεί», ενώ επεσήμανε ότι «ο καθένας από εμάς πρέπει να σκέφτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια θέλουμε».

«Γιατί να μη γίνει ένα δημοψήφισμα; Δεν θα ήταν μια πρόταση και αυτή;» σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Σε τέτοια θέματα δεν μπορεί να πάρει θέση μόνος του ο αρχιεπίσκοπος, ούτε ο πρωθυπουργός», επισήμανε και πρόσθεσε: «Το ποίμνιο πρέπει να ενημερωθεί, να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Λοιπόν, αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πώς τα παιδιά εκείνα που θα έρθουν δεν ξέρω πώς θα είναι, πώς θα ζήσουν σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες, πώς θα ξυπνάει το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του και μια κοινωνία που δημιουργείται καινούργια, δεν την απορρίπτουμε, βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα; Είναι θέμα της κοινωνίας».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα να κάνει οτιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο και ο καθένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει η δεξιά, τι θα πει η αριστερά, τι θα πει η κεντρώα παράταξη, αλλά να σκέπτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια. Θα ενημερώσουμε τον κόσμο μας και αν ο κόσμος θέλει κατεύθυνση θα την πάρουμε, αλλά έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε».

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «μεγαλοποιούν λίγο τα πράγματα. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έγιναν συζητήσεις, αλλά είχαν άλλο αντικείμενο. Η Εκκλησία θέλει να ανοιχτεί περισσότερο προς τον κόσμο και θέλει να συνεργαστεί με το κράτος, να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και δεν βρίσκουν σπίτι και δεν μπορεί η οικογένεια να πληρώσει. Το δεύτερο, όλοι λέμε ότι δεν κάνουμε παιδιά…, δεν τους δίνουν σπίτια να μπούνε. Και εκεί να κάνει η Εκκλησία μια προσφορά και ακόμα περισσότερο τα νεαρά ζευγάρια τα οποία θέλουν να κάνουν οικογένεια και δεν μπορούν. Γι’ αυτά συζητήσαμε».

Συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος στις 23/1

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα συνέλθει εκτάκτως την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, στις 9.00 το πρωί, με αντικείμενο την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση μoναδικό θέμα συζήτησης της έκτακτης συνεδρίασης θα είναι: «Εκκλησία και ‘’θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου’’».

«Η Εκκλησία πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου» – Διαφωνία για την τεκνοθεσία

Σε συνέντευξή του προ μηνός στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο αρχιεπίσκοπος είχε υπενθυμίσει ότι η Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση. Είχε σημειώσει ότι «η Εκκλησία πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου» αναφερόμενος στα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς την τεκνοθεσία.

«Η Εκκλησία πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε έναν άνθρωπο, να του πούμε θα ζεις έτσι, αυτός θα ζήσει όπως θέλει. Δεν θα του επιτρέψουμε όμως να μας αλλάξει τη σύνθεση της κοινωνίας» επεσήμανε.

Κ. Μητσοτάκης: Στο υπουργικό την ερχόμενη εβδομάδα το ν/σ για τον γάμο ομόφυλων- Νόμος του κράτους τον Φεβρουάριο

Το θέμα της ισότητας του γάμου θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, έπειτα από δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων θα κατατεθεί στη Βουλή. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει νόμος του κράτος τις πρώτες δυο εβδομάδες Φεβρουαρίου», δήλωσε.

«Έχουμε μια υγιή συζήτηση μέχρι τώρα, εξηγούμε το ζήτημα και πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν» πρόσθεσε.