Skip to main content

Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια: Η Εκκλησία πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου – Διαφωνία για την τεκνοθεσία

«Μόλις η κυβέρνηση προχωρήσει θα συγκληθεί όλη η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Εκκλησία όλη θα αποφασίσει» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος

«Η Εκκλησία πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφερόμενος στα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς την τεκνοθεσία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είπε ότι «η Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση για το ζήτημα αυτό».

Όπως τόνισε, «είμαι αποφασισμένος να θέσω το θέμα στην Ιερά Σύνοδο το Σάββατο και να ανταλλάξουμε απόψεις». Διευκρίνισε πάντως ότι η Σύνοδος δεν θα πάρει απόφαση.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «μόλις η κυβέρνηση προχωρήσει (σ.σ. στην κατάθεση νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών) θα συγκληθεί όλη η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Εκκλησία όλη θα αποφασίσει».

«Η Εκκλησία πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε έναν άνθρωπο, να του πούμε θα ζεις έτσι, αυτός θα ζήσει όπως θέλει. Δεν θα του επιτρέψουμε όμως να μας αλλάξει τη σύνθεση της κοινωνίας» επεσήμανε.

«Συνεργασία Εκκλησίας – Κράτους για να στεγαστούν φοιτητές»

Αναφερόμενος στην οπαδική βία, είπε ότι «πρέπει να πάμε πάνω στο πρόβλημα και να το λύσουμε. Θα ακολουθήσουν και χειρότερα πράγματα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε την Παιδεία μας»

«Πηγαίνετε σήμερα σε ένα σχολείο και ρωτήστε τα παιδιά ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης… Απογύμνωσαν τα σχολεία», ανέφερε και τόνισε: «Δεν πετύχαμε να φέρουμε τους νέους στην Εκκλησία».

Αναφορικά με τη στήριξη στους νέους, είπε ότι «θα προτείνω στη Σύνοδο τη συνεργασία Εκκλησίας και κράτους, ώστε να δοθούν εκτάσεις της Εκκλησίας προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές και να στεγαστούν νέοι φοιτητές με βάση κριτήρια οικογενειακής κατάστασης».

«Έχω βγάλει νέα ταυτότητα»

Ως προς τις αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «εγώ έχω βγάλει νέα ταυτότητα», ενώ σημείωσε ότι «και μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν ομάδες με πιο στενά μυαλά, όμως όποιος δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε αυτή την μεγάλη οικογένεια μπορεί να αποχωρήσει».

Για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», ανέφερε ότι  είχε πει στον πατέρα Αντώνιο ότι «δεν είναι σωστή η πορεία του». Ωστόσο, τόνισε ότι αναμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Είναι παιδί μου, δεν μπορώ να τον καταδικάσω», συμπλήρωσε.