Skip to main content

Λ. Παπαδοπούλου (Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου) στο NaftemporikiTV: Η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται σε ελάχιστα κράτη στην Ευρώπη

Ομόφυλα ζευγάρια: Τα νομικά ζητήματα για τεκνοθεσία και παρένθετη μητρότητα

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη, παραχώρησε η Λίνα Παπαδοπούλου. Πιο συγκεκριμένα η Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου σχολίασε πως «Παρένθετη κυοφόρος επιτρέπεται από το 2002 μόνο για ετερόφυλα έγγαμα ζευγάρια ή για μόνη γυναίκα, άρα λοιπόν αυτό δεν το αγγίζει καθόλου η Κυβέρνηση, δεν ανοίγει λοιπόν αυτή την δυνατότητα για έναν άνδρα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε πως «Η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται σε ελάχιστα κράτη στην Ευρώπη, η Ελλάδα ήταν εξαιρετικά προοδευτική το 2002, σε κάθε περίπτωση δεν είναι η συνήθης πρακτική στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», «πρόκειται βεβαίως για μια διάκριση με βάση το φύλο, στηρίζεται στην προαποδοχή ότι αυτό που πάει να λύσει η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είναι κάποια ιατρικά προβλήματα, δηλαδή μια γυναίκα που δεν μπορεί να κυοφορήσει έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα», «Είναι διάκριση, νομίζω όμως ότι δεν θα επιλυθεί σύντομα από κάποιο δικαστήριο Ευρωπαϊκό».

Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε πως «Ο μόνος άνδρας μπορεί να υιοθετήσει ελεύθερα, ανεξαρτήτως της σεξουαλικής του προτίμησης αλλά εδώ και είκοσι χρόνια δεν μπορεί να πει ότι όπως το κάνει μια μόνη γυναίκα, έτσι θα το κάνω και εγώ, γιατί ο νόμος περί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ο ελληνικός στηρίζεται σε έναν λόγο, πάμε σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αν έχουμε ιατρικό πρόβλημα», «Κατά τον αστικό κώδικα αυτή που κάνει την αίτηση είναι πάντοτε η γυναίκα, γιατί αυτή είναι που έχει το ιατρικό πρόβλημα».

Τέλος η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε πως «Στα έγγαμα πλέον εφόσον επιτραπεί ο γάμος σε ζευγάρια γυναικών, σήμερα μια μόνη γυναίκα μπορεί να πάει σε μια κλινική», «τι θα γίνει αν αυτή η γυναίκα είναι έγγαμη και τι θα γίνει αν το κάνει με την αναγνώριση της συγγένειας με την σύζυγό της;», «Αυτό είναι κάτι που νομίζω δεν το άγγιξε ο Πρωθυπουργός».

Διαβάστε ακόμη

Ομόφυλα ζευγάρια: Ερωτήματα για τη στάση της αντιπολίτευσης μετά το νεύμα Μητσοτάκη για «αποχή»