Skip to main content

Κικίλιας: Προληπτικές απαγορεύσεις οδικών μετακινήσεων σε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα

ΥΠ. ΚΛΙΜ. ΚΡΙΣΗΣ

Η Πολιτική Προστασία θα μπορεί να παρεμβαίνει και να υποδεικνύει στους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων πώς πρέπει να λειτουργήσουν σε έκτακτη ανάγκη

Ευρεία συντονιστική σύσκεψη συγκλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον καλύτερο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού και τη βέλτιστη προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους παραχωρησιούχους όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, καθώς επίσης και με την Ελληνική Αστυνομία,  την Τροχαία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το υπουργείο Υποδομών που έχει την αρμοδιότητα, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της στρατηγικής της  κυβέρνησης για έμφαση στην πρόληψη, θα προχωρήσουμε σε προληπτικές απαγορεύσεις μετακινήσεων, αν και εφόσον χρειάζεται, σε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα, έτσι ώστε να αποφύγουμε εικόνες και προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Δηλαδή, αν υπάρχουν στοιχεία από τους επιστήμονές μας για ακραία καιρικά φαινόμενα, καλό είναι να μην ταλαιπωρούμε τον κόσμο και να κάνουμε μία προσπάθεια να τον ενημερώσουμε νωρίτερα, ώστε να μη βγει στις εθνικές οδούς, στους αυτοκινητοδρόμους.

Επίσης, πρέπει υποχρεωτικά να έχουμε όλοι τις αλυσίδες μαζί μας και κάποια βασικά πράγματα τα οποία χρειάζεται να έχουμε μέσα στα αυτοκίνητά μας. Όπως θυμάστε, υπήρχε σχετική καμπάνια πέρυσι – θα γίνονται και έλεγχοι της Τροχαίας και της Αστυνομίας για αυτό.

Παρακαλώ πάρα πολύ, λοιπόν, όλους τους πολίτες: τις αλυσίδες μαζί μας, στα αυτοκίνητά μας και να έχουμε και τις στοιχειώδεις γνώσεις προκειμένου να μπορέσουμε να “φορέσουμε” τις αλυσίδες στα λάστιχά μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, με βάση τη δυνατότητα που δίνεται μέσα από το νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση τις επόμενες μέρες στη Βουλή, η Πολιτική Προστασία θα μπορεί – όπου αυτό απαιτείται – να παρεμβαίνει και να υποδεικνύει στους παραχωρησιούχους πώς πρέπει να λειτουργήσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Γιατί; Για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και να μπορέσουμε να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο.

Βλέπετε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται και στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Πρέπει να μπορέσουμε να αντιδράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σήμερα γίνεται ο συντονισμός προληπτικά. Είναι θεμιτό και ειλικρινές να βγει κανείς νωρίτερα και να πει στους Έλληνες και στις Ελληνίδες ότι λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις ή να μην μετακινηθούν, ή να προσέξουν, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν. Ή στην επιστροφή στο τέλος του Σαββατοκύριακου, αν θα προκύψουν αυτά τα καιρικά φαινόμενα, να πούμε ότι “σας συμβουλεύουμε να κάνετε ένα-δύο-τρία πράγματα ή σας απαγορεύουμε τη μετακίνησή σας. Επαναλαμβάνω, όλα για την προστασία των πολιτών», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης κι οι εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων εταιρειών όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας (Αττικές Διαδρομές, Εγνατία Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65 ή Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα Λειτουργία).

Επίσης, έλαβαν μέρος ο εκπρόσωπος ΕΛΑΣ – προϊστάμενος Κλάδου Τάξης/ΑΕΑ, υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο αναπληρωτής διευθυντής Δ/νσης Τροχαίας Αττικής, αστυνομικός διευθυντής Δημήτριος Καρκάντζος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο διοικητής του ΕΣΚΕΔΙΚ υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο κλαδάρχης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και στελέχη των υπουργείων Υποδομών & Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.