Skip to main content

Χαμάς: Πολεμούν περισσότερο σαν Βιετκόνγκ, παρά σαν ISIS

Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς συμμετέχουν σε συγκέντρωση για την 31η επέτειο από την ίδρυση της τρομοκρατικής ομάδας στην πόλη της Γάζας. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

«Έχει το πλεονέκτημα της έδρας — και είναι έτοιμη», λέει αναλύτρια

“Αφήστε το θηρίο να κοιμηθεί μέχρι να είστε έτοιμοι”, ήταν το μάντρα του Μαχμούντ Ατζράμι, ενός βετεράνου Παλαιστίνιου μαχητή που έχει εκπαιδεύσει μια ολόκληρη γενιά μαχητών της Γάζας.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ αγνοούσε ένα βασικό χαρακτηριστικό του εχθρού της στη Γάζα: η Χαμάς ήξερε να περιμένει.

Η φαινομενική αυτοσυγκράτηση ερμηνεύτηκε από το Ισραήλ ως ένδειξη ότι έχει αποθαρρυνθεί. Αλλά για τον Ατζράμι, η μαχητική ομάδα απλώς περίμενε να παρασύρει το Ισραήλ σε μια μάχη τη στιγμή που θα επέλεγε, όπως λέει στο σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times

Η κατάλληλη στιγμή ήρθε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι μαχητές της Χαμάς επέδραμαν στις ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές θέσεις, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας 230 ομήρους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές – η μεγαλύτερη απώλεια ζωών στο εβραϊκό κράτος από τη δημιουργία του.

Ισραήλ: Σκληρές μάχες βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας (βίντεο)

Με την τεχνολογική υπεροχή και τον μαζικό οπλισμό στο πλευρό του, το Ισραήλ έχει  εξαπολύσει την πρώτη του χερσαία επίθεση στη Γάζα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Αλλά, «η Χαμάς έχει το πλεονέκτημα της έδρας — και είναι έτοιμη», προειδοποίησε η Ντέμπορα Μαργκολίν, ανώτερος συνεργάτης της Blumenstein-Rosenbloom στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την πολιτική στην Εγγύς Ανατολής.

Δεν ήταν έτοιμοι για πόλεμο

Μόλις τον Αύγουστο, ο υποστράτηγος Γιτζάκ Μπρικ, πρώην στρατιωτικός διαμεσολαβητής, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ “δεν είναι έτοιμο για πόλεμο”. Οι στρατιώτες του δεν έχουν δώσει μεγάλη χερσαία μάχη από το 2014 -την τελευταία φορά που ανέπτυξε στρατεύματα μέσα στη Γάζα- και τα ανώτατα στελέχη του έχουν αναλωθεί σε πιθανές απειλές από το Ιράν, παρά από το έδαφος ακριβώς δίπλα του.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς είχε ενισχυθεί στρατιωτικά από το 2008-09, όταν πολέμησε για πρώτη φορά κατά μίας ισραηλινής χερσαίας επίθεση, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές. Τοτε, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, η Ταξιαρχία al-Qassam, παρέταξε 16.000 μαχητές μαζί με 2.000 αφοσιωμένους μάχιμους στρατιώτες.

Τώρα, σύμφωνα με το IDF, διαθέτει έως και 40.000 ελίτ μαχητές, οπλοστάσιο drones και περίπου 30.000 πυραύλους.

Εκπαιδεύτηκε «από τους καλύτερους στον κλάδο»

Παράλληλα «έχει εκπαιδευτεί από τους καλύτερους στον κλάδο», όπως είπε ο Εμίλ Χοκαγιέμ, διευθυντής περιφερειακής ασφάλειας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στο Λονδίνο, αναφερόμενος στην ελίτ της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν και τον ισχυρότερο αντιπρόσωπό της, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Εν τω μεταξύ, μάχεται σε συνθήκες αντάρτικου πόλεων, που καθορίζεται από την ανάγκη της να αντιμετωπίσει την τεχνολογική και αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ αναγκάζοντας τον εχθρό σε οδομαχίες, σε άγνωστο περιβάλλον.

Όπως έκαναν οι Βιετκόνγκ

“Η Χαμάς είναι περισσότερο Βιετκόνγκ παρά Isis”, δήλωσε ο Χοκαγιέμ, αναφερόμενος στους κομμουνιστές μαχητές που τελικά νίκησαν τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Ακριβώς όπως έκαναν οι Βιετκόνγκ , η Χαμάς έχει μετατρέψει τη Γάζα σε ένα φρούριο από οδοφράγματα και “ποντικοφωλιές” – συμπεριλαμβανομένου του δικτύου τούνελ μήκους 400 χιλιομέτρων, στο οποίο οι μαχητές της Χαμάς μπορούν να καταφύγουν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και να το χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν στις ισραηλινές δυνάμεις από τα μετόπισθεν.

Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα κινούνται βαθύτερα στη Γάζα, η Χαμάς μπορεί να στήνει ενέδρες, να επιχειρεί γρήγορα χτυπήματα και να χρησιμοποιεί καμουφλαρισμένες βόμβες για να εξαντλήσει τον κατά βάση πολιτικό στρατό των εφέδρων του Ισραήλ και να τον καθηλώσει σε οδομαχίες.

Ο Μπιλάλ Υ Σαάμπ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Chatham House στο Λονδίνο, δήλωσε: “Η Χαμάς δεν έχει τυποποιημένο στρατιωτικό δόγμα. Η προσέγγισή της είναι κυρίως να βλάψει και να πλήξει τους Ισραηλινούς όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα υβριδικών επιθέσεων”.

“Οι επιχειρήσεις είναι επίσης εξαιρετικά αποκεντρωμένες. Υπάρχει ένα είδος κυψελοειδούς στρατιωτικής δομής, όπου κάθε μονάδα λειτουργεί μόνη της”, είπε.

Επικοινωνίες της «λίθινης αποχής» αλλά ασφαλείς

Ένα άλλο μάθημα που αντέγραψε η Χαμάς από άλλες μαχητικές ομάδες είναι η σημασία των ασφαλών επικοινωνιών.

Ενώ η Χεζμπολάχ έχει δημιουργήσει το δικό της δίκτυο οπτικών ινών, η Χαμάς διατήρησε την επιχειρησιακή ασφάλεια μένοντας στη «λίθινη εποχή»,  χρησιμοποιώντας ενσύρματες τηλεφωνικές γραμμές και αποφεύγοντας συσκευές που μπορούν να παραβιαστούν ή  αφήνουν ηλεκτρονικό αποτύπωμα.

Ένας λόγος που το Ισραήλ δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, ήταν ότι άκουγε «τις λάθος γραμμές».

Εν τω μεταξύ, κοινοποιήθηκαν κρίσιμες στρατιωτικές πληροφορίες είτε μέσω αυτού του «αναλογικού» συστήματος, είτε ενός άλλου κρυπτογραφημένου συστήματος, ίσως εισαγόμενου από το Ιράν, που ήταν άγνωστο στο Ισραήλ.

«Τι άλλο μας έκρυβαν;» λεει ο Ισραηλινός αξιωματούχος. «Το πιστεύεις ότι κάνουμε την ίδια ερώτηση στον εαυτό μας;», συμπληρώνει.

naftemporiki.gr