Skip to main content

Πολωνία: Στις κάλπες οι πολίτες- Ρυθμιστής η ακροδεξιά

REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS)- Η διαφορά είναι μικρή.

Σε εξέλιξη είναι οι βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, με το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να διεκδικεί μια τρίτη θητεία. Απένταντί του έχει τον φιλελεύθερο Συνασπισμό Πολιτών (KO) με επικεφαλης τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία έχουν δείξει ότι θα έχουμε μια στενή κούρσα και όποιο κόμμα αναδειχθεί πρώτο για να σχηματίσει κυβέρνηση είναι πιθανό να εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα άλλων, μικρότερων κομμάτων.

Η αριστερή Lewica και η κεντροδεξιά Third Way δήλωσαν ότι θα στηρίξουν ένα συνασπισμό υπό τον Συνασπισμό Πολιτών του Τουσκ, ενώ η ακροδεξιά Συνομοσπονδία θεωρείται ότι θα καταλήξει να είναι ο ρυθμιστής.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό κόμμα φαίνεται ότι θα παραμείνει η ισχυρότερη δύναμη στο 460μελές κοινοβούλιο, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το κόμμα του Τουσκ έρχεται στη δεύτερη θέση.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι θα πρέπει να στραφεί στην ακροδεξιά πολιτική συμμαχία της Συνομοσπονδίας για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η Συνομοσπονδία θέλει την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και οι εκπρόσωποί της διατυπώνουν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Το PiS κυβερνά για οκτώ χρόνια, από το 2015, περίοδο κατά την οποία έχει κατηγορηθεί για διάβρωση των δημοκρατικών κανόνων στη χώρα. Κατηγορείται επίσης ότι μετατρέψει τη δημόσια τηλεόραση σε βραχίονα προπαγάνδας της κυβέρνησης, ενώ περιόρισε τα δικαιώματα των αμβλώσεων και δαιμονοποίησε την LGBT κοινότητα, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Έχει επίσης θέσει την Πολωνία σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες για ζητήματα κράτους δικαίου, που έβαλαν στον «πάγο» την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το PiS υποστηρίζει ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να προστατεύσει την Πολωνία από μια «εισβολή» προσφύγων. Η κυβέρνηση έχει διοργανώσει επίσης ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί παράλληλα με τις εκλογές, το οποίο θέτει τέσσερα βασικά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο για τη μετανάστευση. Το ένα ερώτημα είναι εάν οι Πολωνοί συμφωνούν με «την αποδοχή χιλιάδων λαθρομεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική». Το δημοψήφισμα έχει θεωρηθεί ως ένας τρόπος για την ενίσχυση της προσέλευσης μεταξύ της βάσης υποστήριξης του PiS.

Η εκστρατεία του PiS έχει επίσης επικεντρωθεί στην προσωπικότξτα του Τουσκ, κατηγορώντας τον ότι θέλει να καταστρέψει την Πολωνία κατόπιν εντολής είτε της Γερμανίας είτε της Ρωσίας. Ο πρόεδρος του PiS, Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι, έχει χαρακτηρίσει τον Τουσκ ως την «προσωποποίηση του κακού» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Από την πλευρά του ο Τουσκ έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές ως «την τελευταία ευκαιρία» για να σταματήσει το PiS να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στην πολωνική δημοκρατία.

«Μια τρίτη συνεχόμενη θητεία για το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη θα εδραιώσει τον έλεγχό του στη μεγαλύτερη οικονομία στην Ανατολική Ευρώπη και θα επεκτείνει την απομόνωση της Πολωνίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελώντας εμπόδιο σε διάφορα ζητήματα, από τη μετανάστευση μέχρι το κλίμα. Εάν ο Τουσκ έχει αρκετή υποστήριξη για πλειοψηφία, αυτό θα σήμαινε ότι θα οδηγούσε την Πολωνία ξανά στο δρόμο της ΕΕ», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.