Skip to main content

Γαλλία: Άρον άρον ο Μακρόν στη Νέα Καληδονία – Σοβαρές ταραχές, 6 νεκροί

LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Πυρπολήθηκαν επιχειρήσεις, περιπολικά - Να ηρεμήσει την κατάσταση θέλει ο Γάλλος πρόεδρος

Από σοβαρές ταραχές πλήττεται η Νέα Καληδονία, που είναι υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας. Μάλιστα ο Μακρόν έχει ήδη μεταβεί κακήν κακώς στο νησί προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση.

Η βιαστικά οργανωμένη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν σήμερα στη Νέα Καληδονία, συνοδευόμενου από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ενόπλων Δυνάμεων και Υπερπόντιων Εδαφών, πραγματοποιείται αφού έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο χωροφύλακες, σκοτώθηκαν σε ταραχές, κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν επίσης 86 αστυνομικοί και χωροφύλακες και οι οποίες άφησαν πίσω λεηλατημένα καταστήματα και πυρπολημένα αυτοκίνητα και επιχειρήσεις αφότου ξέσπασαν πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα.

LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Δρόμοι σε όλο το νησί παραμένουν σήμερα αποκλεισμένοι με οδοφράγματα που έχουν υψώσει διαδηλωτές, και οι κάτοικοι παίρνουν οδηγίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ποιοι δρόμοι είναι ασφαλείς για να βγουν σε αναζήτηση τροφίμων, βενζίνης και φαρμάκων.

«Τις επόμενες ώρες και ημέρες, μαζικές νέες επιχειρήσεις θα προγραμματισθούν όπου είναι απαραίτητο και η δημοκρατική τάξη θα αποκατασταθεί πλήρως επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο Μακρόν στη διάρκεια συνάντησής του με πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στην πρωτεύουσα Νουμεά.

Νωρίτερα ο Μακρόν είχε πετάξει με ελικόπτερο πάνω από περιοχές κατεστραμμένες από τη φωτιά, όπου μπουλντόζες εργάζονται για να καθαρίσουν τα συντρίμμια. Δήμαρχοι από τα προάστια που έχουν πληγεί περισσότερο συναντήθηκαν με τον Μακρόν στη γαλλική Ύπατη Αρμοστεία, μαζί με τοπικούς ηγέτες που τάσσονται υπέρ της Γαλλίας και άλλους που επιδιώκουν την ανεξαρτησία.

3.000 επιπλέον προσωπικό ασφαλείας

Με το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Μακρόν δήλωσε ότι τα επιπλέον 3.000 μέλη προσωπικού ασφαλείας που έχουν σταλεί στο νησί θα παραμείνουν, ακόμη και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, εφόσον χρειασθεί.

«Πιστεύω προσωπικά ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να παραταθεί», δήλωσε προσθέτοντας ωστόσο ότι θα αρθεί μόνο όταν οι διαδηλωτές αποσύρουν τα οδοφράγματα.

Η αμφιλεγόμενη εκλογική μεταρρύθμιση

Οι διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι η εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία έχει ήδη περάσει από τους βουλευτές στην ηπειρωτική Γαλλία, θα αμβλύνει την επιρροή στις εκλογές των αυτοχθόνων Κανάκ, οι οποίοι αποτελούν το 40% των 270.000 κατοίκων του νησιού, ενώ θα δυσχεράνει επίσης τη διεξαγωγή οποιουδήποτε μελλοντικού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Η μεταρρύθμιση απαιτεί για να εγκριθεί συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είπε σήμερα στο ραδιοσταθμό Europe 1 ότι ο Μακρόν θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο η συνεδρίαση αυτή να καθυστερήσει.

Μεταξύ των πολιτικών ηγετών των αυτοχθόνων Κανάκ, που συναντήθηκαν με τον Μακρόν, ήταν ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Καληδονίας Λουί Μαπού και ο πρόεδρος του Εδαφικού Κογκρέσου της, ο Ρος Βαμιτάν, ο οποίος το 1998 είχε υπογράψει τη Συμφωνία της Νουμεά που έβαλε τέλος σε μια δεκαετία βίας προτείνοντας μία οδό προς σταδιακή αυτονομία.

Η εκπνοή της συμφωνίας το 2021 και ένα μποϊκοτάζ δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία από τους Κανάκ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, έχει έκτοτε δημιουργήσει πολιτικό αδιέξοδο.

Πριν από τη συνάντηση, το Κανάκ και Σοσιαλιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLNKS), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι περιμένει από τον Μακρόν να κάνει μια ισχυρή ανακοίνωση που θα μπορούσε «να δώσει νέα ζωή» στον διάλογο.

Ο Μακρόν δήλωσε πως ο στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της ένωσης με τη Γαλλία, όπως η Σόνια Μπακς, ήταν να καθίσουν όλες οι πλευρές γύρω από ένα τραπέζι.

«Η επιστροφή της ηρεμίας δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα γυρίσουμε πίσω το ρολόι. Η επιστροφή της ηρεμίας δεν μπορεί να σημαίνει πως θα αψηφήσουμε τη λαϊκή βούληση που έχει ήδη εκφραστεί», δήλωσε ο Μακρόν.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Μακρόν, ο Ζορζ Νατουρέλ, αντιπρόσωπος της Νέας Καληδονίας στη γαλλική Γερουσία και δήμαρχος της Ντουμπεά, όπου πυρπολήθηκαν καταστήματα, δήλωσε πως η κοινωνία χρειάζεται να ανοικοδομηθεί με διαφορετικό τρόπο.

«Το να υποστηρίζουμε τους νέους ανθρώπους είναι κάτι σημαντικό για εμάς. Και έπειτα, το να έχουμε αυτό το πραγματικό κοινωνικό σχέδιο. Το θεσμικό πλαίσιο δεν το έχουμε συζητήσει ακόμη.».

Ο Μακρόν δήλωσε στη συνάντηση πως καταφθάνουν περισσότερες δυνάμεις ασφαλείας.

«Είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε επίσης ισχυρά πολιτικά μηνύματα», δήλωσε ο Νατουρέλ. «Το μήνυμα πρέπει να είναι να σταματήσουμε και να μιλήσουμε με ηρεμία».

Το FLNKS θέλει ο Μακρόν να βάλει στο ράφι την εκλογική μεταρρύθμιση, για την οποία το Παρίσι λέει πως χρειάζεται ώστε να βελτιωθεί η δημοκρατία στο νησί. Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει να ψηφίσουν χιλιάδες επιπλέον Γάλλοι που κατοικούν στη Νέα Καληδονία εδώ και δέκα ή περισσότερα χρόνια.

Ο Μακρόν πρέπει επίσης να δώσει περισσότερο χρόνο για να συζητηθεί μια πολιτική συμφωνία για το μέλλον του νησιού, έχουν δηλώσει τοπικές πολιτικές οργανώσεις.

Η Νέα Καληδονία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο, όμως ο τομέας βρίσκεται σε κρίση και ένας στους πέντε κατοίκους της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Μακρόν συναντήθηκε αργότερα με την αστυνομία στο κεντρικό αστυνομικό σταθμό της Νουμεά.

«Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ, σας ευχαριστώ πολύ», είπε ο Μακρόν σ’ έναν ένστολο αστυνομικό πριν αρχίσει την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.

Πτήσεις επαναπατρισμού

Μια πτήση επέτρεψε χθες, Τετάρτη, να επαναπατρισθούν Αυστραλοί που ήταν αποκλεισμένοι στη Νέα Καληδονία. Όμως η Καμπέρα προειδοποίησε τους πολίτες της, που παραμένουν αποκλεισμένοι, ότι δεν θα καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν σήμερα.

Εξάλλου ο νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς δήλωσε πως είναι «απογοητευτικό» για τους συμπατριώτες του το γεγονός ότι «δεν ελήφθη η έγκριση της Γαλλίας» για να πραγματοποιηθεί σήμερα πτήση για την απομάκρυνσή τους.

Instagram @ericpaidjan/via REUTERS

Η αστάθεια ενισχύθηκε επίσης από το γεγονός ότι το αρχιπέλαγος έγινε στόχος μιας κυβερνοεπίθεσης «πρωτοφανούς ισχύος» που είχε στόχο «να προκαλέσει κορεσμό στο δίκτυο της Καληδονίας», ανακοίνωσε ο Κρίστοφερ Ζιζές, μέλος της συλλογικής κυβέρνησης της Νέας Καληδονίας. Η επίθεση αντιμετωπίσθηκε «πριν υπάρξουν σημαντικές ζημιές», διαβεβαίωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ