Skip to main content

Σαρρηγεωργίου: Μεγάλο το ασφαλιστικό κενό στην Ελλάδα – Να γίνουν περισσότερα και ταχύτερα

Το 24ο διεθνές ασφαλιστικό συνέδριο πραγματοποιείται στην Ύδρα

Περισσότερες και ταχύτερες αποφάσεις για τη μείωση του ιδιαιτέρως μεγάλου ασφαλιστικού κενού που καταγράφεται στην Ελλάδα, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μιλώντας από το βήμα του 24ου διεθνούς ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου, που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στην Ύδρα.

Ο κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση και οι πρωτοβουλίες της για την ιδιωτική ασφάλιση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε ότι οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες και για το λόγο αυτό ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη της αγοράς από τα συναρμόδια υπουργεία.

Επεσήμανε ειδικότερα ότι, σήμερα ιδιωτική ασφάλιση συμμετέχει με 2% στο Α.Ε.Π. της χώρας όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 7,5%και πρόσθεσε ότι η ασφαλιστική αγορά μέσα από συνεχείς κρίσεις, εθνικές και διεθνείς, καταφέρε από το 2009 έως το 2023 να επανέλθει στα επίπεδα της καλής εποχής της, όταν η παραγωγή του κλάδου υπερέβαινε τα 5 δισ. ευρώ. Σήμερα, η ασφαλιστική αγορά έχει συνολικές επενδύσεις 17 δισ. ευρώ, ενώ λογίζεται ένας από τους σημαντικότερους θεσμικούς επενδυτές της χώρας, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης στάθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη της ασφαλιστικής αγοράς, επισημαίνοντας τη χορήγηση έκπτωσης 10% επί του ΕΝΦΙΑ  για τις ασφαλισμένες κατοικίες έναντι φυσικών καταστροφών, την πρόθεσή της να καταστήσει υποχρεωτική την ασφάλιση έναντι κλιματικών κινδύνων των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, καθώς και την προώθηση νόμου οποίος θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων.

Δ. Μιχαηλίδου: Θα συνδράμουμε τα μέγιστα ώστε να μειωθεί το πραγματικά μεγάλο ασφαλιστικό κενό

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κΔόμνα Μιχαηλίδου, τοποθετούμενη στο διεθνές ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο της ΕΑΕΕ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί στρατηγική συνεργείων με την ασφαλιστική αγορά προς όφελος όλων τόσο του Δημοσίου όσο και του πολίτη.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, το διάστημα αυτό υλοποιούνται μία σειρά από προσαρμογές καθώς και από μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη στήριξη του κλάδου, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνδράμει τα μέγιστα ώστε να μειωθεί στην Ελλάδα το πραγματικά μεγάλο ασφαλιστικό κενό.

«Έχουμε την πρόθεση να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα θετικά των προϊόντων σας και να σας στηρίξουμε για τη μεγαλύτερη διείσδυση του κλάδου στην κοινωνία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, η υπουργός, ενώ νωρίτερα αναφέρθηκε σε μία σειρά που προκλήσεις τις οποίες επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όπως και η ασφαλιστική αγορά. 

Χαρακτηριστικά σημείωσε το δημογραφικό και την ασυμμετρία, όπως είπε, των μεγεθών που υπάρχουν και που δυσκολεύουν την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, τις φυσικές καταστροφές και την νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική ασφάλιση μέρους των επιχειρήσεων, όπως και το συνταξιοδοτικό και την υγεία όπου πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει συνέργειες με την ιδιωτική ασφάλιση ώστε οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε μία win win συνθήκη, με σκοπό την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη. Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης υπογραμμίζοντας την προσπάθεια του υπουργείου να ολοκληρώσει ένα νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.