Skip to main content

Πλημμύρες: «Μάχη» με τις λάσπες για 10η μέρα – Συλλήψεις για πλιάτσικο

Αυτοκίνητα θαμμένα μέσα στην άμμο σε παραλία, στο χωριό Κατηγιώργης στο νότιο Πήλιο. 13 Σεπτεμβρίου 2023. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η απομάκρυνση των νεκρών ζώων σε αρκετές περιοχές - Ανησυχία για την άνοδο στάθμης στη λίμνη Κάρλα

«Μάχη» με τις λάσπες και το νερό για 10η ημέρα δίνουν οι κάτοικοι των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από της κακοκαιρία Daniel.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες, επιχειρήσεις και υποδομές, ενώ χωριά παραμένουν αποκλεισμένα σε αρκετούς δήμους.

Λάρισα: Προβλήματα από τη νέα κοίτη

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ελλείψεις υπάρχουν σε είδη πρώτης ανάγκης σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ συνεχίζουν οι εθελοντικές δράσεις για την βοήθεια προς τους πληγέντες.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η απομάκρυνση των νεκρών ζώων σε αρκετές περιοχές, ενώ μεγάλος αγώνας γίνεται για την αποκατάσταση της πρόσβασης στο οδικό δίκτυο.

Την ίδια ώρα, σοβαρό ζήτημα αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου της νέας κοίτης που έχει δημιουργηθεί στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας της Γιάννουλης, στην πόλη της Λάρισας που έχει πλημμυρίσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και η προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς και τους κατοίκους για την άντληση των νερών από τα σπίτια.

Βόλος: Δίχως πόσιμο νερό για 10η μέρα

Χωρίς πόσιμο νερό παραμένει για 10η ημέρα ο Βόλος. Συνεργεία της ΕΥΔΑΠ μαζί με συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί στο σύνολό του το υδροδοτικό δίκτυο της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Μέσα στον Βόλο, που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη ιδιαίτερα από τη σκόνη που αιωρείται εξαιτίας της ξηραμένης λάσπης, συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού συνοικιών και δρόμων της πόλης. Οι δυσκολίες όμως είναι μεγάλες αφού ο όγκος και η έκταση της λάσπης είναι τεράστια και οι κάτοικοι των συνοικιών που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες προσπαθούν να βάλουν σε μία τάξη τη ζωή τους με αφετηρία τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την καταστροφή.

Νεάπολη, Παλαιό Λιμεναρχείο, Παπαδιαμάντη, Παλαιά, Αγιος Παντελεήμονας, Οινόπνευμα, Καλλιθέα, Νέο Δέλτα είναι οι συνοικίες που επλήγησαν και εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε λάσπη και με υποδομές που διαλύθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή και τα νερά του χειμάρρου Κραυσίδωνα που υπερχείλισαν σε πολλά σημεία.

Μέσα στο λιμάνι του Βόλου αλλά και σε μαρίνες σκαφών και δεκάδες ακτές της περιοχής η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, αφού η επιφάνεια της θάλασσας είναι καλυμμένη από φερτές ύλες που κατέβασαν τα ποτάμια από το Πήλιο, μετατρέποντας τον κλειστό κόλπο του Παγασητικού σε μία θάλασσα που χρήζει προσοχής για τη κίνηση σκαφών σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Λίμνη Κάρλα: Ανησυχία για την άνοδο της στάθμης

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ώρες και στα βόρεια της Μαγνησίας στη λίμνη Κάρλα, όπου το ύψος των νερών ανεβαίνει συνεχώς και απειλεί να πλημμυρίσει ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου μεταξύ των νομών Μαγνησίας και Λάρισας.

Από την υπερχείλιση της Κάρλας, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα τα κοντινά χωριά και ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο, Νίκη, Μόδεστος, Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία.

Στο Πήλιο που επλήγη από τη θεομηνία με τρομερή σφοδρότητα και κυρίως το ανατολικό τμήμα του καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις στην περιοχή.

Απάτες και κλοπές

Τρία άτομα συνελήφθησαν στον Βόλο την ώρα που λεηλατούσαν εγκαταλειμμένο από τους ιδιοκτήτες του σπίτι. Οι τρεις συλληφθέντες διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του σπιτιού και εισήλθαν στο εσωτερικό με σκοπό να αφαιρέσουν αντικείμενα.

Άλλοι επίσης επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ανθρώπους και για τον λόγο αυτό από το γραφείο του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου καταγγέλθηκε με ανακοίνωση ότι «άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν και προθυμοποιούνται να τους διευκολύνουν ως πλημμυροπαθείς για να πάρουν άμεσα οικονομική ενίσχυση που δήθεν χορηγεί ο Δήμος και προς τούτο θα πρέπει να τους δώσουν λογαριασμό τραπέζης με κωδικούς. Επειδή πρόκειται πέραν πάσης αμφιβολίας για απάτη καλούμε τους πολίτες να προσέχουν και να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία. Ούτως ή άλλως η διαδικασία των όποιων αποζημιώσεων γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με τηλεφωνικές κλήσεις».

Τρίκαλα – Καρδίτσα: Προσπάθεια καθαρισμού όπου υποχωρούν τα νερά

Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, που κατάφεραν να μπουν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, αρχίζουν έναν μεγάλο αγώνα απομάκρυνσης των αντικειμένων που κατέστρεψαν το νερό και η λάσπη.

Τα προβλήματα σε χωριά και οικισμούς που παραμένουν άλυτα έχουν σχέση, κυρίως, με την καταλληλότητα του νερού, την απομάκρυνση των νεκρών ζώων σε ασφαλές μέρος, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, και την ανησυχία για την επόμενη ημέρα.

Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι, όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που βρέθηκε στον Δήμο Παλαμά, σκέφτονται πολύ σοβαρά τη μετανάστευση σε χώρες του εξωτερικού το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, πολλοί εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για πλιάτσικο σε επιχειρήσεις ή σπίτια.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια από άλλες περιοχές της χώρας προς τους πληγέντες. Μία από αυτές είναι η πράξη ανθρωπιστικής αλληλεγγύης από το Μακροχώρι του Νομού Ημαθίας. Ομάδα εθελοντών του χωριού συνόδευσε την αποστολή που ξεκίνησε από το Μακροχώρι με προορισμό τον Δήμο Πύλης και μετέφερε μεγάλη ποσότητα εμφιαλωμένου νερού, κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, τρόφιμα και χαρτικά. Τα παρέδωσαν στον αύλειο χώρο του δημαρχείου Πύλης, παρουσία του δημάρχου, Κώστα Μαράβα, με σκοπό να διανεμηθούν στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Πύλης για την ανακούφισή τους. Ο Δήμος Πύλης, επίσης, κατόπιν επικοινωνίας και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενημερώνει πως έχουν πραγματοποιηθεί ψεκασμοί για τα κουνούπια στις πληγείσες περιοχές της πρόσφατης θεομηνίας για την αποφυγή μετάδοσσης ασθενειών.

Συγκεκριμένα είδη για τους πολίτες που έχουν ανάγκη συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για:

  1. Τρόφιμα μακράς διάρκειας: Μακαρόνια, κριθαράκι, ρύζι, φασόλια, φακές.
  2. Λάδι.
  3. Κλινοσκεπάσματα (σε άριστη κατάσταση).
  4. Υπνόσακους.
  5. Εσώρουχα (καινούρια).
  6. Κάλτσες (καινούριες).
  7. Προϊόντα καθαριότητας: Σκούπες, σφουγγαρίστρες, γάντια μιας χρήσης, κουβάδες.

Η παράδοση των ειδών γίνεται στις αποθήκες του Δήμου Τρικκαίων έναντι ΟΣΕ (Αγίου Βησσαρίωνος 8), τις εργάσιμες ημέρες, από τις 08:30 έως τις 14:00.

Ο Δήμος Τρικκαίων ευχαριστεί θερμά τους πολίτες από τα Τρίκαλα και από άλλους νομούς που σπεύδουν να συνεισφέρουν και να ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: Κατέρρευσε η γέφυρα στον Παλαιόπυργο

Βίντεο: Άνδρας της ΕΜΑΚ απεγκλωβίζει βρέφος από πλημμυρισμένο σπίτι

Θεσσαλία: Πού είναι κατάλληλο και πού ακατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση