Skip to main content

Πλημμύρες: Αποκλεισμένα παραμένουν 7 χωριά στη Θεσσαλία – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Το αποκλεισμένο από τα νερά χωριό Βλοχός στην Καρδίτσα. Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πότε εκτιμάται ότι θα ανοίξει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Η παροχή βοήθειας και οι εργασίες που απαιτούνται σε 21 χωριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, σήμερα Τετάρτη το πρωί.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τα 21 χωριά, υπάρχουν 7 – Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς – τα οποία δεν έχουν ακόμη οδική πρόσβαση, καθώς δεν έχει υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων.

Πλημμύρες: Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των κατοίκων – Θαμμένα στη λάσπη χωριά της Θεσσαλίας

Σχετικά με την οδική πρόσβαση στην περιοχή του τριγώνου Λάρισα – Καρδίτσα – Τρίκαλα οι κατάσταση έχει ως εξής: όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός του άξονα Τρικάλων – Λάρισας, ο οποίος αυτή την ώρα είναι προσβάσιμος στα οχήματα παροχής βοήθειας και στα μηχανήματα τα οποία εκτελούν εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να δοθεί στην κυκλοφορία.

Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Επίσης ο αυτοκινητόδρομος Ε65 είναι ανοικτός, ενώ η ΠΑΘΕ (Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης) παραμένει κλειστή, καθώς είναι πλημμυρισμένη. Εκτιμάται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 εικοσιτετράωρα για να λυθεί το ζήτημα. Η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ είναι εφικτή στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

Μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι τεράστιες και η αποκατάσταση θα πάρει αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. (12 Σεπτεμβρίου 2023, 08.30 π.μ.)

Ψηλά η στάθμη του Πηνειού

Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στη Γιάννουλη Λάρισας, λόγω της στάθμης των νερών του Πηνειού. Οι εργασίες καθαρισμού των υπόλοιπων επαρχιακών και δασικών δρόμων συνεχίζονται με κάθε διαθέσιμο μέσο, ενώ η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους οδηγούς που κινούνται στην περιοχή χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών που βρίσκονται στα σημεία.

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν πως ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο ζήτημα της δημόσιας υγείας, με το υπουργείο Υγείας να καλεί τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας που έχουν εκδοθεί ήδη. Μετά το μεσημέρι, στις 16:00, θα υπάρξει από τη Λάρισα ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για τα υγειονομικά θέματα.

Έχουν αποτεφρωθεί ή ταφεί 15.000 νεκρά ζώα

Εν τω μεταξύ, μέχρι σήμερα το πρωί είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα, τα 7.750 χθες. Η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στα νεκρά ζώα που έχουν απομείνει μέσα σε κλειστούς χώρους (πχ μαντριά), ενώ σημειώνεται ότι απαιτείται η απόλυτη συνεργασία των δημοτικών αρχών για το ζήτημα αυτό, καθώς η ανάγκη να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία είναι άμεση. Σημειώνεται πως όλες οι επιχειρήσεις στην περιοχή γίνονται με αυστηρή τήρηση των κανόνων υγειονομικής προφύλαξης.

Σχετικά με την κρατική αρωγή και την πορεία υλοποίησης της στήριξης των κατοίκων, η επικαιροποίηση των στοιχείων θα γίνει από τον κ. Τριαντόπουλο κατά την μεσημεριανή ενημέρωση των 16:00. Μέχρι το πρωί είχαν κατατεθεί 1.180 οριστικές αιτήσεις και 1.380 προσωρινές από χθες το μεσημέρι που άνοιξε η πλατφόρμα, ενώ επισημαίνεται πως όλοι όσοι επλήγησαν δικαιούνται κρατικής αρωγής.

Σχετικά με τα ζητήματα φιλοξενίας όσοι κάτοικοι των χωριών που έχουν πληγεί έχουν ανάγκη κατευθύνονται σε χώρους φιλοξενίας των δήμων ή της Περιφέρειας και στη συνέχεια μετακινούνται σε ξενοδοχεία. Παράλληλα μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων έχει διατεθεί για τη φύλαξη των χωριών, στα οποία οι κάτοικοι έχουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία έξω από τις οικείες τους μετά το πλημμυρικό φαινόμενο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη στο πλευρό της Ελλάδας – Πάνω από 2 δισ. για την αντιμετώπιση των καταστροφών

Κ. Μητσοτάκης: Επείγον η Ε.Ε. να δείξει μέγιστη ευελιξία – Task Force για να «τρέξει» η ευρωπαϊκή στήριξη