Skip to main content

Πλημμύρες: Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των κατοίκων – Θαμμένα στη λάσπη χωριά της Θεσσαλίας

Βλοχός Καρδίτσας / Nick Paleologos / SOOC

Χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας βρίσκονται θαμμένα στο νερό - Μετρά τις πληγές της η Μαγνησία - Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Λάρισα

Για όγδοη ημέρα συνεχίζεται ο Γολγοθάς για τους κατοίκους της Θεσσαλίας, μετά την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Χωριά σκεπασμένα με λάσπη και νερό σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Αρκετά χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας βρίσκονται θαμμένα στο νερό και τη λάσπη, με τις δημοτικές αρχές να ζητούν άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας, προκειμένου να ανοίξουν δρόμοι και οι κάτοικοι όπου είναι εφικτό να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.

Παράλληλα σε περιοχές όπως είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας στην Π.Ε. Τρικάλων ο οποίος έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, καθώς χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό, οι αρχές κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων, φαγητού και νερού, ζητούν ειδικά για τις μερίδες φαγητού να υπάρξει άμεση ανταπόκριση σε καθημερινή βάση.

Η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων σε όλες τις πληγείσες περιοχές έχει να κάνει με το γεγονός της υποχώρησης των νερών, πότε αυτή θα γίνει και κυρίως σε ποια κατάσταση θα βρουν τα σπίτια τους, όταν επιστρέψουν σε αυτά.

Παράλληλα σε ορισμένα χωριά ξεκίνησε και η μεταφορά των νεκρών ζώων, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλο χτύπημα στο ζωικό κεφάλαιο των περιοχών βυθίζοντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους, για την επόμενη μέρα.

Επίσης χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες είναι καλυμμένα με νερό, με αποτέλεσμα για φέτος τουλάχιστον το εισόδημα για τον Θεσσαλό αγρότη να έχει χαθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους.

Ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, όπου ο ορεινός κυρίως όγκος του δήμου υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τα νερά πρέπει να τα κρατήσουμε στα βουνά, με μικρά και μεγαλύτερα φράγματα, προκειμένου από εκεί, ελεγχόμενα να τα κατευθύνουμε προς τα ποτάμια μας, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε τα φράγματα αυτά για παραγωγή, ενέργεια, άρδευση, ύδρευση. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη η κουβέντα που χρόνια έχει ανοίξει από τον Δήμο μας και τον Δήμο Τρικκαίων για το φράγμα της Πύλης, ένα φράγμα που θα έλυνε για πάντα το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης των περιοχών μας, ενώ θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τα νερά που ορμητικά, λόγω των υψομετρικών διαφορών, οδεύουν μέσω του Πορταϊκού ποταμού στον Πηνειό».

Ο Δήμος Μουζακίου, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως μεγάλη είναι η επιθυμία δήμων, συλλόγων, οργανώσεων, επιχειρηματιών, μα και απλών πολιτών από όλη την Ελλάδα, να αποστείλουν βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς στον Δήμο Μουζακίου. Έτσι, η δημοτική διοίκηση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι πληγέντες στις πλημμυρόπληκτες περιοχές.

Ειδικότερα, το απαραίτητο υλικό είναι:

 • Εμφιαλωμένο νερό
 • Συσκευασμένα τρόφιμα, (ξηρά τροφή), κονσέρβες φαγητού και γάλακτος.
 • Είδη υγιεινής, καθαριστικά, απολυμαντικά.
 • Φαρμακευτικό υλικό πρώτων βοηθειών.
 • Είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • Κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, στρώματα.
 • Ζωοτροφές για παραγωγικά και οικόσιτα ζώα.

Ο Δήμος Μουζακίου ενημερώνει ότι συγκροτούνται ομάδες εθελοντριών/ών για τον καθαρισμό σπιτιών πλημμυροπαθών στις πληγείσες τοπικές κοινότητες.

Επίσης μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των μηχανικών- μελών του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας στην πρόσκληση που απηύθυνε το Επιμελητήριο για την εγγραφή τους στο Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και την εθελοντική συμμετοχή τους στην υποστήριξη των ενεργειών που απαιτούνται το επόμενο διάστημα για την καταγραφή των ζημιών, που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του φαινομένου «Ντάνιελ». Τα στοιχεία των εθελοντών έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), οι οποίοι είναι στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας και έτοιμοι να συνδράμουν στις αυτοψίες και στην καταγραφή των ζημιών.

Θεσσαλία: Πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού

Μετρούν τις πληγές τους ο Βόλος και η Μαγνησία

Στον Βόλο, η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, η σκόνη που καλύπτει την πόλη, το διαλυμένο οδικό δίκτυο και η δυσκολία πρόσβασης ακόμη σε αρκετές περιοχές αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και το σπάσιμο πολλών χειμάρρων.

Η μη υδροδότηση της πόλης του Βόλου με πόσιμο νερό είναι το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί πλέον τις Αρχές και κυρίως τους κατοίκους, αφού οι ειδικοί της ΕΥΔΑΠ που ήρθαν από την Αθήνα επεσήμαναν ότι έχει έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του υδροδοτικού δικτύου και ότι η μόνη λύση είναι η εγκατάσταση ενός ταχυδιυλιστηρίου που θα διανέμει πόσιμο νερό στην πόλη.

Από την άλλη πλευρά η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου δια του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί σε 15-20 ημέρες και προς το παρόν υδροδοτεί μέρος της πόλης του Βόλου με μη πόσιμο νερό, με ωράριο και εναλλαγές στις συνοικίες, ώστε να εξυπηρετούνται τα νοικοκυριά με νερό μόνο για οικιακή χρήση .

Παράλληλα τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Βόλου εργάζονται νυχθημερόν και πλένουν δρόμους και πλατείες με μηχανήματα υψηλής πίεσης για να απομακρύνουν την λάσπη και να δοθούν στην κυκλοφορία σε κανονικές συνθήκες οι κεντρικές λεωφόροι και οι νευραλγικές οδικές αρτηρίες μέσα στην πόλη. Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο αγώνας για χιλιάδες νοικοκυριά να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τη λάσπη που κάλυψε ολόκληρες συνοικίες γύρω από τον χείμαρρο Κραυσίδωνα, όπως το Παλιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, την Παπαδιαμάντη, τον Αγιο Παντελεήμονα και τη Νεάπολη.

Με το πέρασμα των ημερών αποκαλύπτεται και το μέγεθος της καταστροφής αφού έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εκατοντάδες επιχειρήσεις από τη λάσπη όπως ξενοδοχεία, εκθέσεις αυτοκινήτων, εταιρείες μεταφορών, μεγάλα καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης, σούπερ μάρκετ και χιλιάδες σπίτια.

Πλήρως κατεστραμμένο είναι το σχολικό συγκρότημα των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και του 1ου Δημόσιου ΙΕΚ Βόλου. Όχι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και το εσωτερικό, με το τεχνολογικό εξοπλισμό και τα εργαστήρια.

Στο Πήλιο η κατάσταση είναι τραγική τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια, αφού είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε Ζαγορά, Πουρί, Χορευτό, Μακρυρράχη, Μούρεσι, Ανήλιο, Αγιο Δημήτριο, Ξουρίχτι, Ανάληψη, καθώς έχουν πέσει γέφυρες και σε πολλά σημεία έχει χαθεί το οδόστρωμα.

Στο Νότιο Πήλιο αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας – Τρίκερι και Βόλου Μηλίνας με την τοποθέτηση στρατιωτικής γέφυρας Belley κοντά στα Καλά Νερά, αλλά είναι μεγάλες οι καταστροφές στο Μικρό, τον Πλατανιά και τον Κατηγιώργη όπου ακόμη δεν υπάρχει οδική πρόσβαση.

Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με ανακοινώσεις του εφιστά την προσοχή σε όσα σκάφη κινούνται εντός του Παγασητικού διότι από τη θεομηνία και τις πλημμύρες οι χείμαρροι που εκβάλλουν σ΄ αυτόν, κατέβασαν από τις πλαγιές των βουνών τεράστιες ποσότητες φερτών υλών και μεγάλους κορμούς δένδρων που επιπλέουν στη θάλασσα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον Παγασητικό είναι ότι όλες οι ακτές είναι γεμάτες με τεράστιες ποσότητες φερτών υλών.

Λάρισα: Μάχη με την υπερχείλιση του Πηνειού

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πλημμύρας και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εντός της πόλης της Λάρισας, από την υπερχείλιση του Πηνειού.

Σε κάποιες συνοικίες της πόλης τα νερά έχουν υποχωρήσει και συνεχίζεται η άντληση τους από την πυροσβεστική, ενώ σε άλλες άλλες το πλημμυρικό φαινόμενο παραμένει σε μεγάλη έκταση και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων.

Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες. Στην περιοχή, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο, καθώς πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.

Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν την παροχή βοήθειας στους κατοίκους που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, με τρόφιμα, νερά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στις δομές που έχουν δημιουργηθεί από το δήμο, ενώ γίνεται προσπάθεια ενα μεγάλο μέρος των κατοίκων αυτών να μεταφερθούν σε άλλους χώρους όπως είναι και τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Νωρίτερα, ήρθη η εντολή εκκένωσης της συνοικίας του Ιπποκράτη στην Λάρισα, καθώς απέδωσε καρπούς η τιτάνια προσπάθεια του Δήμου και άλλων φορέων, ώστε να κλείσει ρήγμα που εμφανίστηκε σε σημείο του αναχώματος της οδού Σανδράκη.

Ταυτόχρονα δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στα χωριά του νόμου και στον κάμπο της Λάρισας, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα βρίσκονται ακόμη σε ένταση.

Κλειστή η Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Με τη στάθμη των υδάτων του Πηνειού, να παραμένει από τα 8 μέτρα, την ώρα που ο όριο επιφυλακής είναι τα 6,6 μέτρα, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εξακολουθούν να καταγράφονται ανά τη Θεσσαλία.

Η ανεβασμένη στάθμη των υδάτων προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να ισχύει, για 4η ημέρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης – Συκουρίου (Χ.Θ. 366).

Η κυκλοφορία είναι εφικτή στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

4.564 διασώσεις – 790 με εναέρια μέσα

Συνολικά 4.564 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 8 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.874 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

– Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 8.522 κλήσεις, εκ των οποίων:

 • στη Μαγνησία, 2.523 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 940 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 634 άτομα
 • στην Λάρισα 2.776 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 472 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.328 άτομα
 • στην Καρδίτσα, 1.834 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 526 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 896 άτομα
 • στα Τρίκαλα, 1.269 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 340 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 670 άτομα
 • στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

– Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 954 κλήσεις, εκ των οποίων:

 • σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 121 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 39 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
 • στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 811 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 337 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
 • στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο 1 άτομο

– Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

 • στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
 • στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
 • στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
 • στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

– Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις, εκ των οποίων:

 • στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
 • στην Επίδαυρο 43 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
 • στο Κρανίδι 90 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα
 • στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
 • στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

– Στην Περιφέρεια Αττικής 1.206 κλήσεις, εκ των οποίων:

 • σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1.082 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 764 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα
 • στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και χθες, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 790 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται, ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Σύσκεψη για τα σχολεία

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο για να εξετασθεί ποια σχολεία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν, είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Όπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας: «Όλα τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν σε μία εβδομάδα […] θα δούμε όλες τις εναλλακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας», για παράδειγμα να πάνε οι μαθητές σε όμορα σχολεία.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη γίνονται ήδη έλεγχοι στα σχολεία και μπορεί κάποια σχολεία να μην μπορούν να ανοίξουν για μήνες.

Πλημμύρες – Κ. Πιερρακάκης: Κάποια σχολεία στη Θεσσαλία μπορεί να μην ανοίξουν για μήνες – Τι εξετάζεται

«Δεν έχουμε ώρα για χάσιμο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ψυχολογική υποστήριξη είναι απολύτως αναγκαία και για τον λόγο αυτό μεταβαίνουν ειδικοί στην περιοχή. Πρόβλημα, όπως είπε, υπάρχει και με τα βιβλία.

«Είμαστε δίπλα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές», έχουμε στη Θεσσαλία ένα σχολικό πληθυσμό, περίπου 88.000 μαθητές, 1.000 σχολικές μονάδες και πάνω από 10.000 εκπαιδευτικούς, σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ