Skip to main content

Η κακοκαιρία Daniel σφυροκοπά μεγάλο τμήμα της χώρας – Εικόνες χάους και καταστροφής

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Πλημμύρες, ζημιές, εκκενώσεις οικισμών και «βροχή» μηνυμάτων από το 112

Τη σαρωτική της επέλαση συνεχίζει η κακοκαιρία Daniel αφήνοντας πίσω της εικόνες χάους και βιβλικής καταστροφής. Μεγάλο τμήμα της χώρας – ιδίως η κεντρική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Εύβοια – έχει παραδοθεί στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων, που έπληξαν χθες με σφοδρότητα τη Μαγνησία, μετατρέποντας τον Βόλο σε απέραντη λίμνη. Η θεσσαλική πόλη εξακολουθεί να έχει και σήμερα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Οι εικόνες από πληγείσες περιοχές του Βόλου και της Μαγνησίας είναι πρωτοφανείς:

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
REUTERS/Louisa Gouliamaki
REUTERS/Louisa Gouliamaki
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
REUTERS/Louisa Gouliamaki
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Nephele Nomikou/ SOOC
REUTERS/Louisa Gouliamaki
Βόλος. Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Δραματική είναι η κατάσταση και στις Σποράδες με τη Σκιάθο να έχει μείνει χωρίς νερό και ρεύμα. 

Από τη θεομηνία δοκιμάζονται και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Νωρίς το πρωί οι κάτοικοι της Καρδίτσας και των Φαρσάλων έλαβαν μήνυμα από το 112 για απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Έχει κλείσει ο δρόμος Λάρισας – Φαρσάλων, ενώ στην Καρδίτσα η Πυροσβεστική έχει ήδη λάβει δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων.

Λάρισα: Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Nephele Nomikou / SOOC

Ειδικότερα, προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται σε περιοχές του νόμου Λάρισας και ιδιαίτερα τα χωριά των Φαρσάλων. Από τον μεγάλο όγκο νερού υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί μεγάλη ποσότητα νερού στα χωριά αλλά και στις καλλιέργειες.

Δεκάδες είναι και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων σε σπίτια στα χωριά των δήμων Αγιάς και Κιλελέρ, ενώ επιχειρούνται απεγκλωβισμοί κατοίκων από τα σπίτια τους.

Εκκενώθηκαν οικισμοί στον ν. Καρδίτσας

Συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σημάνει τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της Καρδίτσας, από την έντονη βροχόπτωση. Στον Δήμο Μουζακίου της Π.Ε. Καρδίτσας, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, εκκενώθηκαν οικισμοί, όπως είναι η Μαγουλίτσα και ο οικισμός «Νησιά» Πευκοφύτου και στον Δήμο Παλαμά η κοινότητα Φύλλου. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, 32 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας, δίνουν την δική τους μάχη», ανέφερε ο ίδιος.

Τρίκαλα: Κλειστά καταστήματα και ειδικά μέτρα για την κακοκαιρία

Έκτακτα μέτρα έλαβε ο δήμος Τρικκαίων λόγω της κακοκαιρίας. Σε όλο τον δήμο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και οι λαϊκές αγορές. Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών του κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 18.00: α) τα φαρμακεία, β) τα καταστήματα τροφίμων και supermarket και γ) τα πρατήρια καυσίμων. Απαγορεύεται επίσης η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier σε όλον τον δήμο Τρικκαίων ενώ αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με εξαίρεση το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, δηλαδή την Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων – Λάρισας και την Εθνική Οδό Γρεβενών – Μουργκανίου, Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Τρικάλων – Λάρισας.

Οικισμοί όλων των δήμων στην Π.Ε. Τρικάλων, έχουν δεχτεί μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα κτηνοτροφικές μονάδες και κατοικίες να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Φθιώτιδα: Μήνυμα από το 112 για Σοφιάδα και Πετρίλια – «Απομακρυνθείτε προς Νέο Μοναστήρι»

Στη Φθιώτιδα, περίπου στις 9.00 οι κάτοικοι των περιοχών Σοφιάδα και Πετρίλια έλαβαν μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς Νέο Μοναστήρι λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία.

«Ενεργοποίηση 112 στη Φθιώτιδα. Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Σοφιάδα & Πετρίλια απομακρυνθείτε προς Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το μήνυμα.

Η μετακίνηση της καταιγίδας δυτικότερα, από τον νομό Μαγνησίας προς την Καρδίτσα, έχει μεταφέρει τα προβλήματα αυτή την ώρα στο οροπέδιο του Δομοκού. Έχει πλημμυρίσει ο κάμπος του Δομοκού, καθώς όλοι οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει και τα νερά έχουν πέσει στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και της Σοφιάδας.

Στην ανατολική Φθιώτιδα στην περιοχή της Πελασγίας ο χείμαρρος από την Πελασγία προς τη θάλασσα έκοψε τη συγκοινωνία στον δρόμο Πελασγία – Γλύφα και πλημμύρισε την περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο ΠΑΚΟ. Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία.

Hellenic Train: Με λεωφορεία τα δρομολόγια στο τμήμα Λιανοκλάδι- Λάρισα

Όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train, τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 52 & 53 στο τμήμα Λιανοκλάδι- Λάρισα- Λιανοκλάδι θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία, με παράκαμψη μέσω Τρικάλων, χωρίς ενδιάμεση στάθμευση στο Σ.Σ Παλαιοφάρσαλο.

Εύβοια: Μεγάλα προβλήματα και εγκλωβισμένοι

Με μεγάλη ένταση συνεχίζεται η βροχόπτωση και στην ανατολική και τη βόρεια πλευρά της Εύβοιας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων να βρίσκονται επί ποδός.

Οι εκκλήσεις είναι πολλές από διάφορα χωριά, όπου οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κυρίως από δρόμους που κλείνουν και δέντρα που πέφτουν, ενώ την ίδια στιγμή οι κίνδυνοι από τους χείμαρρους που φουσκώνουν γίνονται όλο και μεγαλύτεροι.

Ο δρόμος από το Πήλι προς τη Βλαχιά έχει κλείσει, καθώς έχουν πέσει κολόνες της ΔΕΗ και δέντρα μέσα στον δρόμο, ενώ έχει καταστραφεί και το οδόστρωμα σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να μην έχουν δυνατότητα πρόσβασης τα πυροσβεστικά οχήματα.

Την ίδια στιγμή από τη Βλαχιά γίνονται εκκλήσεις για ηλικιωμένους που πρέπει να μετακινηθούν. Ήδη κινούνται μηχανήματα της Περιφέρειας, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Πόρτα – πόρτα εξελίσσονται οι έρευνες στην περιοχή ανάμεσα στο Προκόπι και το Πήλι, καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούν να εντοπίσουν τις οικογένειες που μένουν σε αγροικίες. Ολόκληρη η περιοχή έχει υποστεί ζημιές, όπως, επίσης, όλο το ανατολικό μέτωπο μέχρι την Αγία Άννα.

Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική, για άντληση υδάτων στην περιοχή Μαντουδίου και ιδιαίτερα στις Κεχριές. Επίσης παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζει η πυροσβεστική στους Ωρεούς, την Ιστιαία, την Αιδηψό, το Πευκί όπου έχουν πλημμυρίσει κυρίως εγκαταστάσεις και υπόγεια. Αυτή την ώρα βρέχει ακατάπαυστα από την Κύμη μέχρι την Αγία Άννα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

Σπαθάρι, Πύλη, Αγία Άννα, Στροφιλιά και Μετόχι στη βόρεια Εύβοια δέχθηκαν από το πρωί τεράστιες ποσότητες νερού που έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε δρόμους, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και σπίτια.

Παρόμοιες εικόνες και στην Κάρυστο, στην παραλία Αλμυροπόταμος στη νότια Εύβοια όπου τουριστικές εγκαταστάσεις μετρούν πολλές ζημιές.

Ήχησε το 112 και σε Μέθανα – Τροιζήνα

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι πολίτες σε Μέθανα και Τροιζήνα λίγο μετά τις 8.00.

«Ενεργοποίηση 112 σε Μέθανα και Τροιζήνα. Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών.

Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού ΕΔΩ.