Skip to main content

Βίντεο: Στα ανοιχτά της Ζακύνθου ιστιοφόρο με δεκάδες μετανάστες – Χειροπέδες σε 3 διακινητές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ Λ.Σ.-ΕΛΛ.ΑΚΤ.

Τους περισυνέλεξε φορτηγό πλοίο - Μεταφέρθηκαν με περιπολικό πλοίο στην Καλαμάτα

Για ιστιοφόρο σκάφος πλέει σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 64 ν.μ. ΝΔ της  Ζακύνθου, με δεκάδες επιβαίνοντες παράτυπους μετανάστες, ενημερώθηκε πρωινές ώρες της Τετάρτης το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΕΚΣΕΔ).

Άμεσα δεσμεύτηκαν τρία παραπλέοντα πλοία, ενώ δόθηκε εντολή σε ένα Παράκτιο Περιπολικό σκάφος και σε ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να μεταβούν στην περιοχή.

Αρχικά το εν λόγω ιστιοφόρο εντοπίστηκε από το φορτηγό πλοίο «Egy Crown», σημαίας Αιγύπτου, χωρίς να αιτείται συνδρομή. Το φορτηγό έλαβε οδηγίες από το ΕΚΣΕΔ να παραμείνει στο σημείο μέχρι την προσέγγιση του περιπολικού πλοίου.

Εν συνεχεία και καθώς το ιστιοφόρο υπέστη μηχανική βλάβη, με εντολή ΕΚΣΕΔ, το φορτηγό περισυνέλεξε συνολικά 76 αλλοδαπούς. Η μετεπιβίβασή τους στο περιπολικό πλοίο πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια στη θαλάσσια περιοχή ν. Σχίζα και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, όπου παρελήφθησαν από την τοπική λιμενική Αρχή.

Το ιστιοφόρο αρχικά ρυμουλκήθηκε από το φορτηγό πλοίο και εν συνεχεία από το αλιευτικό σκάφος «Χαρούλα», συνοδεία περιπολικού σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στον λιμένα Καλαμάτας.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν τρεις εκ των 76 αλλοδαπών, για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών κατά παράβαση του Ν. 3386/05 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν καθώς και των άρθρων 187 (Εγκληματική οργάνωση) και του άρθρου 306 Π.Κ. (έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

Οι 76 αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου από άγνωστο σημείο των τουρκικών ακτών πλησίον Μπόντρουμ, με προορισμό την Ιταλία.