Skip to main content

Νέα Φιλαδέλφεια: Η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε από την Κυριακή για την έλευση των χούλιγκαν

REUTERS/Louiza Vradi

Τρία Δελτία Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους δείχνουν πως η αστυνομία γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Από την Κυριακή φαίνεται πως ήταν γνωστό στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ ότι οι Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ σχεδίαζαν να εισέλθουν στη χώρα μας και σε συνεργασία με άτομα από την Ελλάδα θα προχωρήσουν ενδεχομένως σε επεισόδια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ΕΡΤ και έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η πληροφορία αυτή, εφόσον ισχύει, καθιστά ακόμα πιο εκκωφαντικά τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τους λόγους που οι ελληνικές αρχές δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την αιματηρή συμπλοκή έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της ομάδας και τον τραυματισμών άλλων δέκα ατόμων.

Ο λόγος που δεν στάθηκε δυνατό να αποτραπούν οι επιδρομές των χούλιγκαν, που έφτασαν ανενόχλητοι από το Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, συνιστά κρίσιμο σημείο της εσωτερικής έρευνας που διατάχθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι και αν ολιγώρησαν και γιατί δεν έγιναν οι ενέργειες που έπρεπε. Πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που η νεότερη πληροφόρηση δείχνει ότι κάποιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ είχαν ενημερωθεί δύο ημέρες νωρίτερα, με συγκεκριμένες πληροφορίες όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που έχουν δημοσιευθεί (για παράδειγμα, υπήρχαν πληροφορίες ότι θα φιλοξενηθούν σε συγκεκριμένα σημεία και θα επιχειρήσουν τα επεισόδια στο γήπεδο της ΑΕΚ).

Σημειώνεται ότι για τα επεισόδια, ο κ. Οικονόμου διέταξε επίσης την άμεση απομάκρυνση από τις θέσεις ευθύνης τους 7 αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκε ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Η διερεύνση των συνθηκών της δολοφονίας του 29χρονου αλλά και οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν τα αιματηρά επεισόδια που προηγήθηκαν είναι επίσης το αντικείμενο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Στην παραγγελία της μάλιστα ζητά η έρευνα να επεκταθεί προς κάθε κατεύθυνση και για την διερεύνση τυχόν ευθυνών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ καθώς αφενός φαίνεται να γνώριζαν κάποιες υπηρεσίες, αφετέρου βάσει δημοσιευμάτων προκύπτει ότι η ΕΛ.ΑΣ είχε θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση τους χούλιγκαν όσο βρίσκονταν υπό ελληνικό έδαφος αλλά στην πορεία έχασε τα ίχνη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΠΑΕ ΑΕΚ στην ανακοίνωσή της για τα επεισόδια καταγγέλει ότι είχε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές. «Όσα συνέβησαν τα είχαμε προβλέψει και είχαμε θέσει όλες τις σχετικές πληροφορίες μας, ακόμη και βιντεοληπτικό υλικό, ώρες πριν, υπόψη των αρμόδιων αρχών. Δυστυχώς το γεγονός πως σήμερα δεν θρηνούμε περισσότερα θύματα, οφείλεται αποκλειστικά στην άμεση επέμβαση της ασφάλειας του γηπέδου και απλών πολιτών», αναφέρει.

Τα έγγραφα

Τρία Δελτία Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους δείχνουν πως η αστυνομία γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.