Skip to main content

Υπόθεση Πάτρας: «Βροχή» ερωτήσεων στον εντατικολόγο Ηλιάδη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/ EUROKINISSI

Ο συνήγορος της 34χρονης επέμεινε ότι η εντολέας του δεν σκότωσε το παιδί της, χωρίς να αποκλείει ο θάνατός της να επήλθε από άλλο παθολογικό αίτιο πέραν της καρδιάς.

Με εντάσεις συνεχίστηκε η δίκη της 34χρονης για την ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, στην υπόθεση της Πάτρας.

Στο βήμα του μάρτυρα ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από τον συνήγορο της κατηγορουμένης, ο οποίος για ακόμη μια φορά άφησε αιχμές για το θέμα των μεταμοσχεύσεων, ενώ επέμεινε ότι η εντολέας του δεν σκότωσε το παιδί της, χωρίς να αποκλείει ο θάνατός της να επήλθε από άλλο παθολογικό αίτιο πέραν της καρδιάς.

«Επιμένουμε ότι η ανακοπή 25/1/22 και θάνατος 29/1/22 δεν οφείλεται σε ενέργεια της κατηγορουμένης, αλλά σε πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ. Αυτό επαληθεύεται από καταθέσεις μαρτύρων (Κουρή, Μακρυθανάση και Αναστασάκη). Όπως εξελίσσεται η διαδικασία διαπιστώνεται πως, εκτός από καρδιολογικά προβλήματα, η ανακοπή προκύπτει και από επιληπτικά επεισόδια» τόνισε ο συνήγορος της 34χρονης, απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

«Η επιληπτική κρίση δεν οδηγεί σε ανακοπή…»

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, επί 80 ώρες που το κοριτσάκι παρέμεινε στην κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο τον Ιανουάριο του 2022, δεν εμφάνισε ούτε βραδυκαρδία, ούτε ταχυκαρδία, ούτε επιληπτική κρίση, με τον δικηγόρο να εκρήγνυται ξανά και να φωνάζει «τι λέτε; Φυλακή θα πάτε όλοι σας!».

Ο συνήγορος υπεράσπισης της 34χρονης υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Ηλιάδη με ιατρούς του Ρίο, έτσι ώστε να απαντήσουν εάν το επεισόδιο της Τζωρτζίνας οφειλόταν σε ανακοπή και εάν έγινε ανάνηψη.

Ο μάρτυρας αντέτεινε πως «στα 25 χρόνια που είμαι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ουδέποτε παιδάκι έχει υποστεί ανακοπή συνεπεία επιληπτικής κρίσης».

«Στον καλύτερο γιατρό και ήρωά μου, Τζωρτζίνα»

Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε και στο «δώρο» που του είχε κάνει η μικρή Τζωρτζίνα. «Έχω κάτι το οποίο κρατώ. Ένα χαρτάκι σε σχήμα καρδιάς που γράφει: “Στον καλύτερο γιατρό και ήρωά μου, Τζωρτζίνα”. Αυτό το έδωσε η μαμά της Τζωρτζίνας σε μένα. Είναι ζωγραφιά η καρδιά. Ένας γιατρός που θέλει να ζητήσει όργανα είναι οξύμωρο να του δίνεται η καρδιά από τη μητέρα για να την προστατέψει»

Πρόεδρος Σας έδωσαν κάποιο άλλο δώρο;

Μάρτυρας: Έχω τη φήμη του αδιάφθορου γιατρού και δεν έχω ζητήσει από κανένα χρήματα και δώρα. Μου δόθηκε ένα δώρο μετά από μεγάλη πίεση, ένα ρολόι, το οποίο στην αρχή δεν το ήθελα και το έχω δώσει σε ένα φτωχό παιδάκι που ήταν στη ΜΕΘ. Δεν το κράτησα».

Οι μηνύσεις

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον δικηγόρο της 34χρονης για το εάν έχει κατατεθεί μήνυση σε βάρος του από την οικογένεια της κατηγορούμενης και τον Μάνο Δασκαλάκη.

Ηλιάδης: Έχω δεχθεί μία μήνυση. Δε θυμάμαι περιεχόμενο.

Δικηγόρος: Έχετε κληθεί από. πταισματοδίκη;

Αν. Ηλιάδης : Έχω δώσει ένορκη κατάθεση.

Δικηγόρος: Έχετε τόσες πολλές υποθέσεις και δε θυμάστε για ποιο λόγο δώσατε απολογία;

Αν. Ηλιάδης: Δεν μπορώ να θυμηθώ.

Στη συνέχεια, ο συνήγορος της κατηγορούμενης διάβασε τη μήνυση στο δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία στις 11/7/22 ο κ. Ηλιάδης παραχώρησε συνέντευξη στο twitter και αναφέρθηκε στα θέματα νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας, λέγοντας για τη συμπεριφορά της οικογένειας  πως δεν επέδειξε ενδιαφέρον για την υγεία του παιδιού.

Αν. Ηλιάδης: Οι συγγενείς της μητέρας δεν επέδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Δε θέλησαν να με συναντήσουν. Είναι η πρώτη φορά που είδα τέτοια αδιαφορία.

Δικηγόρος: Τι σχέση έχετε εσείς με την υπόθεση; Γιατί δώσατε αυτή τη συνέντευξη;

Αν. Ηλιάδης: Δε θα απαντήσω.

Δικηγόρος: Ένας μάρτυρας που έχει έρθει εδώ να κάνει το μαύρο άσπρο, εξέθεσε την ιατρική και πήρε το ρόλο του ψυχιάτρου. Μπορείτε να μου πείτε με ποιο δικαίωμα δώσατε διαδικτυακή συνέντευξη και αναφερθήκατε σε γεγονότα που αντιληφθήκατε όταν ήσασταν στην κλινική;

Πρόεδρος: Δε θα απαντήσετε.

Δικηγόρος: Θα προσφύγω στο δικαστήριο. Όταν ήρθε εδώ, ήταν ήδη μηνυόμενος από την οικογένεια, το απέκρυψε και χρησιμοποίησε αυτό το δράμα για να γίνει διάσημος. Μετεβλήθη σε προκατηλειμμένο παράγοντα της δίκης. Ο συγκεκριμένος για να αξιολογηθεί θα πρέπει να αναδειχθεί τι είναι. Εμφανίστηκε σαν Σαμαρείτης, άλλο εάν έχει κάνει το ρεκόρ μεταμοσχεύσεων χωρίς να γνωρίζουμε πού έχουν πάει τα όργανα. Και δεν υπάρχει κλινική στον κόσμο με 14 μεταμοσχεύσεις.

Εισαγγελέας: Έχω πολλές φορές πει σε τέτοιου είδους ερωτήσεις πως απαγορεύονται, διότι δεν έχουν σχέση με το αποδεικτέο θέμα. Το δικαστήριο δεν μπορεί να διερευνήσει τι κάνει και σκέφτεται κάθε μάρτυρας. Δε μας ενδιαφέρει εάν φεύγει από εδώ και δίνει συνεντεύξεις. Το εάν έχει δώσει συνεντεύξεις στα κανάλια, δε μας ενδιαφέρει. Καλά κάνει η οικογένεια της κατηγορουμένης και ασχολείται με τις εκπομπές. Αν ασχολούμαστε εμείς, χάνουμε πολύτιμο χρόνο.

Το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε την προσφυγή του δικηγόρου, με τον κ. Ηλιάδη στη συνέχεια να αναφέρεται στα επεισόδια της μικρής.

«Ο καλύτερος γιατρός είναι αυτός που ήταν παρών και μπορεί να το περιγράψει. Επειδή αυτά τα επεισόδια μου τα έχει στείλει μητέρα και τα έχω δει πολλές φορές με μεγάλη προσοχή και τα έχω στείλει στο Μικτό Ορκωτό, μπορούμε να τα δούμε και να τα εξηγήσω. Είναι τις ημέρες που βρίσκεται το παιδάκι στην παιδιατρική. Είναι 3 βίντεο, μάλιστα το ένα το έχει σβήσει συνομιλητής μου, αλλά έχω κρατήσει στιγμιότυπα. Δεν είναι επιληψία, σπασμοί, καρδιακή ανακοπή, δεν είναι τίποτα. Είναι ένα παιδί που ανεβάζει σφίξεις, ο κορεσμός δεν είναι φυσιολογικός και το μόνιτορ μάς δίνει πληροφορίες για το μισάωρο πριν επεισόδιο».

Δικηγόρος: Για ποιο λόγο σας στέλνει τα βίντεο;

Αν. Ηλιάδης: Εγώ το ζήτησα.

Δικηγόρος: Αυτό που φαίνεται στο βίντεο μπορεί να το προκαλέσει η κυρία κατηγορουμένη; Αυτά τα επεισόδια, όλα, μέχρι 26/1 τα προκάλεσε με δικές της ενέργειες η κατηγορουμένη;

Αν. Ηλιάδης: Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω ότι οι γιατροί της ΜΕΘ Παίδων δεν είδαμε κανένα επεισόδιο σπασμών.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Ιουνίου.

naftemporiki.gr