Skip to main content

Νέα Μάκρη: Νεκρή 19χρονη έγκυος ενώ περίμενε το ασθενοφόρο

Οι συγγενείς καταγγέλουν ότι καθυστέρησε για ώρες το ασθενοφόρο.

Νεκρή είναι μία 19χρονη έγκυος κοπέλα στη Νέα Μάκρη, με τους συγγενείς να καταγγέλλουν πως περίμενε για ώρες ασθενοφόρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το ΕΚΑΒ που επικαλείται η ΕΡΤ, γύρω στις 11:00 χθες το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση ότι μία έγκυος στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της ένιωσε αδιαθεσία, καταβολή δυνάμεων. Tο περιστατικό αρχικά δεν χαρακτηρίστηκε υψηλής προτεραιότητας καθώς είναι δεκάδες οι αντίστοιχες κλήσεις που λαμβάνει.

Ωστόσο, περίπου 1,5 ώρα αργότερα, το κέντρο του ΕΚΑΒ δέχθηκε και δεύτερη κλήση από την οικογένεια της κοπέλας, ζητώντας άμεσα ασθενοφόρο γιατί γεννούσε.  Έτσι ξεκίνησε από τη Λούτσα για τη Νέα Μάκρη κινητή μονάδα με γιατρό.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια αναφέρει ότι το ζευγάρι καλούσε από το πρωί στις 08:30 το ΕΚΑΒ για να φτάσει ασθενοφόρο και να την παραλάβει. Τελικά, έφτασε στις 13:00, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς της.

Αφού έφτασε το ασθενοφόρο το μεσημέρι και μετέφερε τη έγκυο γυναίκα στο Κέντρο Υγείας, διαπιστώθηκε το τραγικό γεγονός, ενώ δεν επιβίωσε ούτε το μωρό της.

Τα αίτια του θανάτου της αναμένεται να προσδιοριστούν από τον ιατροδικαστή.

Για το περιστατικό έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση με κατεπείγοντα χαρακτήρα έχει διαταχθεί από το ΕΚΑΒ και από την 1η ΥΠΕ, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και η τήρηση των πρωτοκόλλων από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του περιστατικού με την 19χρονη έγκυο που έχασε τη ζωή της.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, διερευνώνται οι συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών και οι ευθύνες θα αποδοθούν μετα την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

Σχολιάζοντας το περιστατικό ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε ότι «οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο. Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25-28 το βράδυ, λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων. Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά».

Π. Τσαπανίδου: Η Ν.Δ. άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ

Δριμεία κριτική στη Ν.Δ. για την κατάσταση στο ΕΣΥ άσκησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πόπη Τσαπανίδου, σε δήλωσή της για τον θάνατο της νεαρής εγκύου στη Νέα Μάκρη.

«Μια γυναίκα στην Κω πέθανε γιατί δεν υπήρχαν οδηγοί για τα ασθενοφόρα του νησιού. Λίγες ώρες μετά, άλλη μια τραγική είδηση μας συγκλονίζει όλους. Μια νεαρή γυναίκα στην Νέα Μάκρη 19 ετών έγκυος, έφυγε από τη ζωή μαζί με το αγέννητο μωρό της, λόγω καθυστέρησης ασθενοφόρου όπως καταγγέλλει η οικογένεια της» σημείωσε η κ. Τσαπανίδου και συνέχισε λέγοντας: «Δεν το χωράει ανθρώπινος νους, εν έτει 2023 να χάνονται συνάνθρωποι μας με αυτό τον τρόπο».

Η κ. Τσαπανίδου κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως «άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ». «Αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα, οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα. Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις αυτονόητες ανάγκες όλων των ανθρώπων» πρόσθεσε.

Δ. Μάντζος: Η Ν.Δ. εγκατέλειψε το ΕΣΥ

Βέλη κατά της Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε για «εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους τα τελευταία χρόνια» εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος με αιχμή τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη.

«Βλέπουμε 30 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στην Ανατολική Αττική να μην υπάρχει ούτε δημόσιο νοσοκομείο ούτε κάλυψη από ασθενοφόρο» σημείωσε και έθεσε μία σειρά από ερωτήματα: «Γιατί είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ε.Ε.; Γιατί έχουμε ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Γιατί έχουμε μισθούς αναξιοπρέπειας στους υγειονομικούς μας; Γιατί έχουμε ελλιπές προσωπικό και τόσες πολλές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες;».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «τα διαχρονικά προβλήματα θα πρέπει κανείς να τα βλέπει αλλά να αναλαμβάνει και τις ευθύνες». «Υπάρχει ευθύνη της Ν.Δ. που αυτήν τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο, ως απάντηση της Ε.Ε. στην πανδημία, η χώρα μας αντλεί 2-4% και μάλιστα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΕΣΥ, την ώρα που οι γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, δίνουν 8-10% των χρηματοδοτήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας» παρατήρησε.

Κλιμακώνοντας την κριτική του προς τη Ν.Δ. σημείωσε: «Το 2019 είχαν πει πολλά, προεκλογικά, στη ΝΔ. Έκτοτε, όμως, σηκώνουν τα χέρια ψηλά στην υγεία. Είτε ομολογούν την πλήρη αποτυχία είτε στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είτε και τα δύο μαζί -ό,τι κι αν ισχύει, κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές».

Υπενθύμισε παράλληλα πως «το ΠΑΣΟΚ έχει ιδρύσει το ΕΣΥ, το έχει ενισχύσει και έχει σταθεί στο πλάι του. Δεν το ιδιωτικοποίησε, ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά στην εγκατάλειψή του».