Skip to main content

Ζ. Ράπτη στο Naftemporiki TV: Ενισχύουμε την ψυχική υγεία με προσωπικό και κινητές μονάδες

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη κλινών, σημείωσε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας. Τι είπε για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες.

Για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια η ψυχική υγεία στην Ελλάδα ενισχύθηκε με προσλήψεις προσωπικού, ανέφερε η Ζωή Ράπτη στη Naftemporiki TV, υπογραμμίζοντας πάντως ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση.

«Κατά τη διάρκεια της δικής μου θητεία προσελήφθησαν περίπου 60 νοσηλευτές σε Δαφνί και άλλοι τόσοι στο Δρομοκαΐτειο. Σαφέστατα χρειάζονται περισσότεροι» είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή Εκλογές ’23 με τον Μιχάλη Ψύλο.

«Όταν παραλάβαμε υπηρετούσαν 100.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και σήμερα είναι 108.000. Μεταξύ αυτών που προσελήφθησαν ήταν και 2.500 μόνιμοι γιατροί» συμπλήρωσε η κ. Ράπτη.

Όπως είπε το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα είναι η έλλειψη κλινών σε παιδοψυχιατρικές κλίνες και κλίνες ενηλίκων. Γίνεται πάντως προσπάθεια να μένουν τα περιστατικά κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειας του ασθενούς. Στην κατεύθυνση αυτή νέες υπηρεσίες πρέπει να αναπτυχθούν μαζί με τις κινητές μονάδες ανά τη χώρα. Οι κινητές μονάδες για κατ’οίκον νοσηλεία είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση, σημείωσε.

Η κ. Ράπτη σημείωσε ακόμη ότι πανδημία ήταν ένας παράγοντας που επηρέασε αρνητικά την ψυχική υγεία, ειδικά των ανηλίκων. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων στην Ευρώπη.

Πολλά παιδιά, όπως είπε, έχουν αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη ή εξάρτηση από το Διαδίκτυο. Μία αναδυόμενη ψυχική ασθένεια είναι και η ανορεξία. Προσβάλλει κυρίως νέα κορίτσια και δυστυχώς οδηγεί στον θάνατο.

Αναφερόμενη στο θέμα των έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα αυστηροποιήθηκαν οι ποινές, καθώς οι ποινές και η εφαρμογή τους λειτουργούν αποτρεπτικά.