Skip to main content

Κακοκαιρία Ilina: Μηνύματα από το 112 – Επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Shutterstock

Οι πολίτες στις παραπάνω περιοχές, όπου αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι της Δευτέρας απευθύνουν οι αρχές, μέσω μηνύματος από το 112, το οποίο εστάλη σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία και Πιερία.

Οι πολίτες στις παραπάνω περιοχές, όπου αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Βάσει των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων, επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία Ilina προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους τοπικά θυελλώδεις στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Δευτέρα (03-04-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται

  • στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Επισημαίνεται ότι μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
  • από αργά το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και
  • τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Για αύριο Τρίτη (04-04-2023) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά διαστήματα:

  • στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα
  • μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και
  • τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο.

Τοπικά θυελλώδεις νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν

  • σήμερα Δευτέρα (03-04-2023) στο ανατολικό Αιγαίο και
  • τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (04-04-2023) στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Η πρόγνωση του meteo

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, η κακοκαιρία με την ονομασία Ilina θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι:

  • Οι βροχοπτώσεις που κατά τόπους θα αφήσουν σημαντικά ύψη βροχής.
  • Οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.
  • Οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, με ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 1800 μέτρα στα νότια, πάνω από τα 1500 μέτρα στα υπόλοιπα και πάνω από τα 1000 μέτρα στα βορειοδυτικά.
  • Οι ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη.
  • Η πτώση της θερμοκρασίας.

Ειδικά για σήμερα Δευτέρα, μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο, τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και τα δυτικά τμήματα του Αιγαίου. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα προοδευτικά θα επεκταθούν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ μέτωπο ισχυρών καταιγίδων θα διασχίσει το Αιγαίο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 6 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Εξαίρεση αποτελεί το Βόρειο Αιγαίο όπου θα επικρατήσει ανατολικό ρεύμα με εντάσεις έως 7 μποφόρ.