Skip to main content

Αμετακίνητη η Μόσχα από τα σχέδιά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Οι αντιδράσεις της Δύσης «δεν μπορεί να έχουν αντίκτυπο στα σχέδια της Ρωσίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Απτόητη από τις διεθνείς επικρίσεις, η Ρωσία επιμένει στα σχέδιά της για την ανάπτυξη «τακτικών» πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, παρά τις επικρίσεις της Δύσης. «Μια τέτοια αντίδραση δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στα σχέδια της Ρωσίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Γιούρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων πρόκειται να αρχίσουν από τον ερχόμενο μήνα. Οι ανακοινώσεις Πούτιν πυροδότησαν σφοδρές αντιδράσεις από δυτικές χώρες, με το ΝΑΤΟ να καταγγέλλει την  «επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική» της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε το Μινσκ με νέες κυρώσεις, αν υλοποιηθούν όσα εξήγγειλε ο Ρώσος ηγέτης.

Από την πλευρά του το Κίεβο ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει «πυρηνικό εκβιασμό» εκ μέρους της Ρωσίας.

Μολονότι η Λευκορωσία δεν συμμετέχει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Μόσχα χρησιμοποίησε πέρυσι το έδαφός της για να διεξαγάγει την επίθεσή της εναντίον του Κιέβου. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σε περίπτωση σημαντικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε το Σάββατο την απόφασή του επικαλούμενος τη βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά με εξασθενημένο ουράνιο, όπως ανέφερε πρόσφατα ένας βρετανός αξιωματούχος.