Skip to main content

Φωτογραφικοί θησαυροί του 20ού αιώνα» στο Palazzo Grassi της Βενετίας

Irving Penn, Lisa Fonssagrives-Penn lying in a field of grass, reading Gertrude Stein’s Picasso book, 1952, Vogue © Condé Nast

Στο Palazzo Grassi εκτίθενται περισσότερες από 400 φωτογραφίες που ζωντανεύουν τον 20ό αιώνα.

Η έκθεση «Chronorama: Φωτογραφικοί θησαυροί του 20ού αιώνα» που εδώ και λίγες ημέρες φιλοξενεί το Palazzo Grassi της Βενετίας είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση των αριστουργημάτων φωτογραφίας που απέκτησε εν μέρει η Pinault Collection από τα αρχεία Condé Nast· ο οραματιστής Αμερικανός επιχειρηματίας Condé Montrose Nast (1873-1942) εγκαινίασε μια εκδοτική αυτοκρατορία και το 2021 o François Pinault απέκτησε ένα μέρος του μνημειώδους σημασίας αρχείου, επιτρέποντάς μας μια ματιά σε αυτούς που διαμόρφωσαν την κουλτούρα της εικόνας μέσα από τις σελίδες των Vogue, Vanity Fair, Glamour, GQ, and House & Garden.

Edward Steichen, Actress Anna May Wong, 1930, Vanity Fair © Condé Nast

Στο Palazzo Grassi εκτίθενται περισσότερες από 400 φωτογραφίες που ζωντανεύουν τον 20ό αιώνα. Καλύπτοντας το διάστημα από τη δεκαετία του 1910 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η επιλογή παρουσιάζει τη δουλειά πάνω από 150 διεθνούς φήμης καλλιτεχνών· μεταξύ αυτών, των Edward Steichen, Berenice Abbott, Cecil Beaton, Lee Miller, André Kertész, Horst P. Horst, Diane Arbus, Irving Penn και Helmut Newton. Αλλά και εικονογράφων, όπως οι Eduardo Garcia Benito, Helen Dryden και George Wolfe Plank.

«Θέλω να δείξω τις απαρχές της φωτογραφίας μέσω μιας αφήγησης που περιγράφει τον 20ό αιώνα, ο οποίος ολοκληρώθηκε πριν 20 χρόνια. Είμαστε τώρα σε θέση να τον δούμε από απόσταση και να επανασυγκειμενοποιήσουμε το όλον με έναν οργανωμένο τρόπο» υπογράμμισε ο Matthieu Humery, επιμελητής της έκθεσης και εδώ και 15 χρόνια σύμβουλος για θέματα φωτογραφίας στην Pinault Collection.

Jack Robinson, Actress and Singer Melba Moore, 1971, Vogue © Condé Nast

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 7 Ιανουαρίου του 2024.