Skip to main content

Κ. Τσιάρας: Σε κακούργημα μετατρέπεται η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και να εισαχθεί στη Βουλή. 

Αυστηρές ποινές για τις κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο,  δωρεάν νομική βοήθεια σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντων και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, προβλέπεται να κηρύσσονται άμεσα εκτελεστές οι πρωτόδικες αποφάσεις, οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας και επιζήσαντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Κακούργημα ή κλοπή

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αυστηροποιείται  από πλημμέλημα σε κακούργημα η νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα προβλέπονται αυστηρότατες ποινές αν από τις κλοπές στο δίκτυο επήλθε ατύχημα η δυστύχημα.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε:

«Η υποβίβαση της ποινής για κλοπή υλικών,  που προφανώς έχουν ιδιαίτερο ρόλο και αφορούν στην ασφάλεια των συγκοινωνιών, εν προκειμένω των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, από κακούργημα σε πλημμέλημα είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με βάση το τι εξελίχθηκε με τον ποινικό νόμο του 2019.

Η κυβέρνηση προτίθεται να αυστηροποιήσει την ποινή.  Πλέον η κλοπή υλικών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, θα επανέλθει στον κακουργηματικό χαρακτήρα και βεβαίως για θέματα και ζητήματα που αφορούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, όταν μιλάμε για ατυχήματα ή δυστυχήματα  που συμβαίνουν σε σιδηροδρομικές και όχι μόνο συγκοινωνίες, προφανώς θα αντιμετωπίζονται με το μέγιστο της ποινής».