Skip to main content

Δίκη για Μάτι: Για όγδοη μέρα κατέθεσε ο δικαστικός πραγματογνώμονας

INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται η Πυροσβεστική! Ο αιφνιδιασμός ήταν αδικαιολόγητος...ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί», δήλωσε ο Δ. Λιότσιος.

Την παντελή έλλειψη του κρατικού μηχανισμού επανέλαβε κατά την όγδοη μέρα της κατάθεσής του ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος είχε συντάξει το πόρισμά του για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δικηγόρων στήριξης της κατηγορίας, ο μάρτυρας επανέλαβε ότι «η πρώτη αναφορά για δύο νεκρούς υπήρχε στις 18:36  της 23ης Ιουλίου 2018 στον Νέο Βουτζά.  Όλα ήταν γνωστά σε όλους. Είχαν δώσει όλες τις πληροφορίες στο ΕΣΚΕ».

Δικηγόρος: Άρα γνωρίζουν άριστα τις συνθήκες στο μέτωπο της φωτιάς  του Νταού Πεντέλης και ότι χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν.. Είχαν αποδεχθεί ότι θα καεί ο κόσμος?

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο.

Δικηγόρος: Δόθηκε εντολή να μην πιάνουν στο λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία που γύριζαν από τις Κυκλάδες και να πηγαίνουν στο Λαύριο ή τον Πειραιά. Εισακούστηκε αυτή η εντολή?

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω .

Δικηγόρος: Άρα το λιμενικό δεν εισάκουσε την εισήγηση

Μάρτυρας: Προφανώς ….

Σε ερώτηση συνηγόρου του κατηγορούμενου τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, περί αιφνιδιασμού του κρατικού μηχανισμού, ο μάρτυρας απάντησε:

«Δεν επιτρέπεται να αιφνιδιάζεται η πυροσβεστική υπηρεσία. Από το αποτέλεσμα αυτό φάνηκε. Ο αιφνιδιασμός ήταν αδικαιολόγητος. Ο κρατικός μηχανισμός δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί», είπε ο μάρτυρας.

Συνήγορος υπεράσπισης: Ερώτηση : Τα εναέρια μπορούσαν να επιχειρήσουν στο κυρίως μέτωπο?

Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση αλλά μέχρι τις 18.10 η πυρκαγιά έκαιγε παλιά καμένα.

Δικηγόρος:  Ρωτάω αν μπορούσαν να εισφέρουν ουσιαστικά

Μάρτυρας: Από τη στιγμή που η φωτιά μπήκε στη χαράδρα έβγαλε όλα τα φαινόμενά της. Σε εκείνο το σημείο ήταν δύσκολα.. Το νερό εξατμίζεται μέχρι να φτάσει στη χαράδρα . Ό,τι ήταν να γίνει έπρεπε να γίνει πριν πάει στη χαράδρα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο καλή δουλειά και να επιχειρήσουν πιο άνετα τα εναέρια. Αν επιχειρούσαν βέβαια….

Ακροατήριο: Ο μάρτυρας σας λέει ότι και ο αρχηγός και ο υπαρχηγός (σ.σ του Πυροσβεστικού Σώματος) ήταν άχρηστοι

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.