Skip to main content

Τέμπη: Δύο εφέτες ανακριτές θα αναλάβουν την έρευνα

REUTERS/Alexandros Avramidis

Εξετάζεται το άνοιγμα και άλλης έρευνας στην Αθήνα για τις καθυστερήσεις στα έργα ασφαλείας. Στο μικροσκόπιο και άλλες βάρδιες του σταθμαρχείου.

Ανοίγει η βεντάλια των ερευνών για τις συνθήκες που οδήγησαν στην πιο επώδυνη σιδηροδρομική τραγωδία όλων των εποχών στη χώρα. Τις έρευνες ουσιαστικά θα αναλάβουν εφέτες ανακριτές.

Αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας των εφετών Λάρισας προκειμένου να οριστούν δύο εφέτες ειδικοί ανακριτές (τακτικός και αναπληρωτής) για να ερευνήσουν ενδελεχώς και γρήγορα την υπόθεση, κατέθεσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Λάρισας, ο οποίος εποπτεύει την έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος μελετά την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία ζητείται η αναβάθμιση των ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό  του, ο  Στ. Δασκαλόπουλος αναφέρει: «Ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου του Ποινικού Κώδικα (291 διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων».

O πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ισίδωρο Ντογιάκο την προτεραιοποίηση των υποθέσεων που αφορούν το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και την ανάθεσή τους, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, «αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα».

Εξετάζονται ποινικές ευθύνες παραγόντων του ΟΣΕ

Οι έρευνες αναμένεται να στραφούν στην αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ που τοποθέτησαν τον συγκεκριμένο σταθμάρχη στη θέση του χωρίς να διαθέτει τα προσόντα, αλλά και άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.

Τραγωδία στα Τέμπη: Στον ανακριτή και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας

Την ίδια ώρα εξετάζεται το άνοιγμα άλλης έρευνας στην Αθήνα,  με αντικείμενο τη διερεύνηση για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου. Να θυμίσουμε επίσης ότι στο μικροσκόπιο έχουν μπει και άλλες βάρδιες του σταθμαρχείου Λάρισας. Συγκεκριμένα ανακρίνεται ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας, προκειμένου να υπάρξει πιο πλήρης εικόνα για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο σταθμαρχείο τη νύχτα της τραγωδίας.

naftemporiki.gr