Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Απαλλακτικό βούλευμα για την υπόθεση διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων

«Μόνο η δυνατότητα των κατηγορούμενων τραπεζικών υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στον χώρο του θησαυροφυλακίου και στα κλειδιά των θυρίδων δεν αρκούν για να θεμελιώσουν ποινική ευθύνη».

Αρχειοθετείται το ποινικό σκέλος στην πολύκροτη υπόθεση διάρρηξης θυρίδων από το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου καταγγέλθηκε ότι υπεξαιρέθηκαν μετρητά, κοσμήματα κι άλλα πολύτιμα τιμαλφή, συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, το διάστημα 2011-2015.

Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που εξέδωσε, αποφάσισε την απαλλαγή των έξι κατηγορουμένων τραπεζικών υπαλλήλων, συνταξιούχων και εν ενεργεία, που διώκονταν για υπεξαίρεση. Με το ίδιο βούλευμα, το τριμελές δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για έναν ακόμη κατηγορούμενο που απεβίωσε.

Παρότι από τη διενεργεθείσα αστυνομική έρευνα προέκυψαν «κενά» ασφαλείας στο τμήμα τραπεζικών θυρίδων, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφαίνεται ότι «μόνο η δυνατότητα των κατηγορούμενων τραπεζικών υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στον χώρο του θησαυροφυλακίου και στα κλειδιά των θυρίδων δεν αρκούν για να θεμελιώσουν αντικειμενικά την αποδιδόμενη σ’ αυτούς ποινική ευθύνη». Όπως αναφέρεται στο απαλλακτικό βούλευμα, από την έρευνα δεν προέκυψε με βεβαιότητα ούτε ο τρόπος που άνοιξαν οι δράστες τις θυρίδες, ούτε τα πρόσωπά τους.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, όταν ιδιοκτήτες των τραπεζικών θυρίδων κατήγγειλαν την παραβίασή τους και την υπεξαίρεση του περιεχομένου τους.

Οι ίδιοι μηνυτές προσέφυγαν και στα αστικά δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης, λόγω μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας, ενώ ήδη εκδόθηκαν αποφάσεις που τους δικαιώνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ