Skip to main content

Πιερρακάκης: Το my Health εμπλουτίζεται και γίνεται πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου

«Είναι η πρώτη φορά που πρέπει με κεντρικό τρόπο να πιάσουμε ένα ένα τα γεγονότα της ζωής από τη γέννηση μέχρι την απώλεια αγαπημένου μας προσώπου».

Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες το my Health εμπλουτίζεται και γίνεται πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου, προανήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», εξήγησε πως στην εφαρμογή αυτή ο πολίτης έχει πρόσβαση στα στοιχεία της συνταγογράφησής του, στα στοιχεία των παραπεμπτικών εξετάσεων, στις ιατρικές διαγνώσεις. Το επόμενο θέμα ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Πλέον δημόσια νοσοκομεία που έχουν έτοιμα συστήματα εντάσσονται σε αυτή την εφαρμογή και τα αποτέλεσμα των εξετάσεών του ο πολίτης θα μπορεί να τα βλέπει εκεί και εντάσσονται και πολλά διαγνωστικά κέντρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα χτίζουμε το νέο οικοδόμημα του κράτους με μικρές υπηρεσίες και ταυτόχρονα δημοπρατούμε μεγάλα έργα του ταμείου Ανάκαμψης».

Για το Κτηματολόγιο επισήμανε ότι «σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε μόνο κτηματολογικά γραφεία, ενώ μέσα στην επόμενη διετία θα έχουμε κτηματογραφήσει το σύνολο της χώρας».

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, «κάθε υπηρεσία πρέπει να ξανασχεδιαστεί με επίκεντρο τον πολίτη… Το κράτος δεν έχει σχεδιαστεί, έχει προκύψει. Αυτό έχει συμβεί μέχρι σήμερα, έχει προκύψει ως υποπροϊόν διάσπαρτων σχεδιασμών. Τώρα θα σχεδιαστεί, είναι η πρώτη φορά που πρέπει με έναν κεντρικό τρόπο να πιάσουμε ένα ένα τα γεγονότα της ζωής μας από τη γέννηση μέχρι την απώλεια αγαπημένου μας προσώπου. Το ξεκινήσαμε, κάναμε τα προφανή, αυτά που γεννούν το μεγαλύτερο κομμάτι της κίνησης, εξ ου και το 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές και τώρα μας λείπουν όλα τα πολλά μικρά. που όμως ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες σε κάθε κλάδο, τους εργαζόμενους. Τώρα πιάνουμε στο πλαίσιο αυτής της καταγραφής του ΜΙΤΟΥ όλα αυτά τα γεγονότα για να τα απλουστεύσουμε συστηματικά» εξήγησε.

Αναφέρθηκε στο mitos.gov.gr, λέγοντας ότι «ξεκινήσαμε να κάνουμε μια διαδικασία καταγραφής όλων των υπηρεσιών του κράτους. Ό,τι δεν μπορώ να μετρήσω, δεν μπορώ να το μεταρρυθμίσω».

Ο κ. Πιερρακάκης υπενθύμισε τη δυαντότητα ίδρυσης ατομικής εταιρείας μέσω gov.gr μέσα σε πέντε λεπτά, τόνισε ότι ένα μεγάλο κονδύλι του ταμείου Ανάκαμψης «πηγαίνει στην ψηφιοποίηση, δηλαδή το χαρτί να γίνει πληροφορία», ενώ δήλωσε ότι «θα χρειαστεί άλλη μια τετραετία για να μπορέσει το κράτος να γίνει πλήρως ψηφιακό».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός παρατήρησε ότι υπάρχει πρόβλεψη να λειτουργήσει «ένα τηλεφωνικό κέντρο για όλο το Δημόσιο, όπως υπάρχει το 1555 που δουλεύει πολύ ικανοποιητικά. Θα το διευρύνουμε και θα δουλέψει για όλο το Δημόσιο, οποιοδήποτε πρόβλημα έχει κάποιος να καλεί εκεί και να εξυπηρετείται».

Χαρακτήρισε το wallet καινοτομία και σημείωσε ότι «η στρατηγική της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και του gov.gr επί της ουσίας είναι μια κοινωνική πολιτική, η εξυπηρέτηση είναι μια κοινωνική πολιτική γιατί βοηθά τα άτομα με αναπηρία, τον εργαζόμενο γονιό, το απόδημο, τον φορολογούμενο. Νομίζω ότι με τον τρόπο που τα έχουμε σχεδιάσει δείχνουν ότι έχουν μια πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ