Skip to main content

Κακοκαιρία Ariel: Πού αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Μήνυμα από το 112 σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά - Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Την πορεία της κακοκαιρίας «Ariel» που πλήττει ήδη πολλές περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες χαρτογραφεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η κακοκαιρία «Ariel», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα σήμερα Τετάρτη θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

  • Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).
  • Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).
  • Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Μήνυμα από το 112 σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, προειδοποιώντας τους για την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

«Ενεργοποίηση 112. Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) έως τις βραδινές ώρες σημέρα σε Κεφαλονιά & Ζάκυνθο. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε συγκεκριμένα το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι των δύο νησιών.

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία

Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα προβλήματα από την κακοκαιρία ενώ συνεχείς είναι οι συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων. To μεσημέρι συγκλήθηκε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας και αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού ΕΔΩ.

naftemporiki.gr