Skip to main content

Αίτημα για έλεγχο και άλλων αστυνομικών στην υπόθεση βιασμού στο ΑΤ Ομόνοιας

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

Πίεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, να διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες και άλλων αστυνομικών στην υπόθεση του καταγγελλόμενου ομαδικού βιασμού σε δωμάτιο του «αμαρτωλού» Αστυνομικού Τμήματος Ομόνοιας ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον Νίκο Φίλη επισημαίνουν ότι, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης «πιστοποιεί ίχνη βιασμού» της 19χρονης η οποία έχει καταγγείλει ότι τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου δύο αστυνομικοί την οδήγησαν σε δωμάτιο μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα και την βίασαν. Καλούν δε τον κ. Θεοδωρικάκο να ξεκαθαρίσει εάν έχει διερευνηθεί και εντοπιστεί τυχόν ανάμειξη ή ευθύνες και άλλων αστυνομικών του Α.Τ. Ομονοίας για το ίδιο περιστατικό.

Τέθηκαν ή όχι σε διαθεσιμότητα Διοικητής και Αξιωματικός Υπηρεσίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές υπενθυμίζουν ότι ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύθηκε για «άμεση και πλήρη διαλεύκανση» της υπόθεσης και σε αυτό το πλαίσιο του ζητούν να διευκρινίσει εάν έχουν διερευνηθεί οι ευθύνες που αντικειμενικά έχουν εκ της θέσης τους ο Διοικητής του συγκεκριμένου Τμήματος ή ο αξιωματικός υπηρεσίας. «Έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ή συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του;» ρωτούν σχετικά.

Επιπλέον καλούν τον κ. Θεοδωρικάκο να ενημερώσει για το ποιες είναι οι ευθύνες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που προΐσταται του Α.Τ. Ομονοίας, και ποια μέτρα έχει λάβει με δεδομένη τη σωρεία καταγγελιών πολιτών για το συγκεκριμένο Α.Τ. «Τι ποινές έχουν επιβληθεί σε αστυνομικούς του Α.Τ. Ομονοίας ενόψει των καταγγελιών των δύο τελευταίων δεκαετιών;» ρωτούν στο ίδιο πνεύμα.

Θα διερευνηθεί συνολικά η κατάσταση; Γιατί δεν λειτουργούσαν οι κάμερες;

Περαιτέρω καλούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώσει εάν προτίθεται να διερευνήσει συνολικά την κατάσταση στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα. Υπογραμμίζουν επίσης το γεγονός ότι οι κάμερες δεν έχουν καταγράψει τίποτα για το περιστατικό εκείνης της ημέρας  καθώς «σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργούσαν. Καταγγέλλουν δε ότι πολλά από τα επικίνδυνα και εγκληματικά περιστατικά στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί που στελεχώνουν το σώμα των ειδικών φρουρών οφείλονται στην «ρουσφετολογική και χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών επί ΝΔ» και καλούν τον κ. Θεοδωρικάκο να αναλάβει τις ευθύνες του υπουργείου για αυτή την εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι στους δύο αστυνομικούς ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα του ομαδικού βιασμού καθώς και για το αδίκημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι πήγαν την 19χρονη για «ξενάγηση» στο ΑΤ Ομονοίας και ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με τη συναίνεσή της μέσα σε δωμάτιο του αστυνομικού τμήματος.