Skip to main content

ΓΣΕΕ: Σε δυσμενή θέση οι εργαζόμενοι – Ημέρα αγώνα η 1η Μαΐου

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε μήνυμά της, τονίζοντας πως η 1η Μάη «εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και έχει ήδη τεράστιο κόστος σε  ανθρώπινες ζωές. Το φάσμα συνέχισης μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, συμβάλλει στην αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους και στη χώρα μας» σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση, με χρονοκαθυστέρηση ανακοίνωσε μία αύξηση του κατώτατου μισθού υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων». Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, η αύξηση αυτή «θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021». Όπως σημειώνει, «ο Πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%)». «Μία τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό» τονίζει, προσθέτοντας πως «οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής, επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες».

«Την 1η Μάη, ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία» προσθέτει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της και ζητεί μέτρα στήριξης των εργαζομένων, «σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών».