Skip to main content

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την 4η δόση- Ποιους αφορά

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με την τέταρτη δόση (αποκαλείται επίσης δεύτερη αναμνηστική δόση) με το εμβόλιο κατά του Covid-19, για τους πολίτες άνω των 80 ετών.

Προηγήθηκε η σύσταση  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό με την 4η δόση στους άνω των 60 ετών.  Όπως σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, η τέταρτη δόση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και το γεγονός ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την πρώτη αναμνηστική δόση- δηλαδή την τρίτη δόση- θα έχει όφελος σε αυτές τις ομάδες καθώς αναμένεται να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα νοσηλείας τους.

Εξηγώντας μάλιστα το σκεπτικό της επιτροπής είπε ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της μεταδοτικότητα της Ο και ιδιαίτερα της Ο2 και της χαλάρωσης των μέτρων, αλλά και του γεγονότος ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων μολύνσεων, η επιτροπή έφτασε στη σημερινή απόφαση. Πάντως η ίδια διευκρίνισε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όσοι νοσούν από τις παραλλαγές της Ο δεν φαίνεται να χρειάζονται νοσηλεία όσο με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Επίσης, τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η εφαρμογή της 3ης δόσης αποδείχτηκε ασφαλής και αποτελεσματική κατά της νόσου covid 19 ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει σταδιακά, ανά ηλικιακές ομάδες ανά δεκαετία. Έτσι μετά τους άνω των 80 ετών θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.

Η τέταρτη δόση- ή δεύτερη αναμνηστική δόση- όσον αφορά τα MRNA εμβόλια θα γίνεται 4 μήνες μετά την τρίτη δόση – δηλαδή την πρώτη αναμνηστική.  Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται δεύτερη αναμνηστική δόση.

Οι δικαιούχοι της τέταρτης δόσης- ή δεύτερης αναμνηστικής δόσης- είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών.  

Είσης,  από τις 20 Ιανουαρίου με την τέτρατη δόση εμβολιάζονται οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων. Η δεύτερη αναμνηστική δόση για την ομάδα αυτή χορηγείται 3 μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική. Στην παραπάνω ομάδα περιλαμβάνονται και παιδιά και έφηβοι 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.