Skip to main content

Βρετανία: Αρχίζει σήμερα η δίκη για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Αντιμέτωπος με την αμερικανική κυβέρνηση θα βρεθεί ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο η ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Εάν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες κατασκοπείας, ο Ασάνζ μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί έπειτα από αρκετούς μήνες, ενώ όποια πλευρά χάσει αυτή τη δικαστική μάχη είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει έφεση. Εφόσον το βρετανικό δικαστήριο εγκρίνει την έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks, τον τελικό λόγο θα έχει πλέον η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Ασάνζ βρίσκεται προφυλακισμένος στη φυλακή Μπέλμαρς, στα νότια του Λονδίνου, μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού. Βαρύνεται με 18 κατηγορίες μεταξύ των οποίων συνομωσία για υποκλοπές σε κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας.

Οργανώσεις δημοσιογραφίας και υπεράσπισης πολιτικών ελευθεριών, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες είναι άνευ προηγουμένου για την ελευθερία του Τύπου.

Ο Νιλς Μέλτζερ ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια εκτίμησε ότι ο Ασάνζ «παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα που παρατηρούνται από την παρατεταμένη έκθεση σε ψυχολογικά βασανιστήρια», αφού τον επισκέφθηκε στη φυλακή του Μπέλμαρς τον Μάιο. Τον Νοέμβριο ο Μέλτζερ κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «πλήρη περιφρόνηση των δικαιωμάτων του Ασάνζ», αφού το Λονδίνο αγνόησε την προηγούμενη έκθεσή του.

Οι προσπάθειες των δικηγόρου του, προκειμένου να ζητήσουν άσυλο, θα στραφούν στη Γαλλία, όπου ο Ασάνζ έχει παιδιά και το Wikileaks είχε παρουσία κατά την ίδρυσή του.

Η νομική ομάδα του Ασάνζ εργάζεται σε ένα «σαφές αίτημα» προς τον Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την Πέμπτη ο Ερίκ Ντιπόν Μορέτι, ένας από τους δικηγόρους της ομάδας του, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ του πρόσφερε χάρη με αντάλλαγμα να αρνηθεί την εμπλοκή της Ρωσίας στις υποκλοπές των email του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2016. «Ο Ασάνζ πιέστηκε από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά αντιστάθηκε και «δόθηκε η εντολή να απαιτηθεί η έκδοσή του», τόνισε ο Μπαλτάζαρ Γκαρθόν, ο Ισπανός συντονιστής της ομάδας του Ασάνζ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian