Skip to main content

Την ικανοποίηση των αιτημάτων του Ρωμανού ζητεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων

Την ικανοποίηση των «δίκαιων και λογικών» αιτημάτων του Νίκου Ρωμανού ζητεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά διαμηνύοντας ότι οι γιατροί αρνούνται την αναγκαστική σίτιση και ότι τα πολιτικά προβλήματα δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρους.

Απευθυνόμενη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, η ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι «κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς. Η πολιτεία έχει ένα πρόβλημα με την απεργία πείνας κρατουμένων. Η απεργία πείνας έχει πάντα τα αίτιά της. Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι γιατροί, με ψευτοδιλήμματα και έμμεσες ή άμεσες απειλές για ευθύνες, να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που προκαλεί η απεργία πείνας».

Μάλιστα, οι γιατροί επικαλούνται την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) σαφέστατα η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική (επισυνάπτεται το κείμενο).

Επίσης, το δ.σ. της ΕΙΝΑΠ ζητεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, «τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια», για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του και απευθύνει σχετική έκκληση στους κ.κ. Σαμαρά και Αθανασίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία είναι χώροι περίθαλψης. Θεωρούμε απαράδεκτη την προκλητική αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας.

Τα νοσοκομεία χρειάζονται μαζική «παρουσία» γιατρών, νοσηλευτών και γενικά υγειονομικών, και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών.