Κοινωνία
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 16:42

Στους 17.700 οι άστεγοι στο Λεκανοπέδιο αποκαλύπτει η Θ. Φωτίου

Τους 17.700 φτάνουν οι άστεγοι μόνο στο Λεκανοπέδιο, αποκάλυψε η αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη.

Τους 17.700 φτάνουν οι άστεγοι μόνο στο Λεκανοπέδιο, αποκάλυψε η αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη.

Η κ. Φωτίου ανέφερε πως υπάρχουν 4 κατηγορίες αστέγων ή νεοαστέγων:

  • αυτοί που δεν έχουν καθόλου στέγη και βρίσκονται στο δρόμο (homeless).
  • οι στερούμενοι κατοικίας και οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα ιδρύματα.
  • αυτοί που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το νοίκι τους και βρίσκονται υπό καθεστώς εξώσεων ή κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, διότι το δάνειό τους δεν αποπληρώνεται
  • όσοι διαβιούν σε καταυλισμούς, σε ανεπαρκή ιδρύματα, ακόμη και μες στο αυτοκίνητό τους.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης μόνο για το Λεκανοπέδιο υπάρχουν 17.700 άτομα που εμπίπτουν στις δύο πρώτες κατηγορίες, ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια και τους καταυλισμούς οι υπολογισμοί ξεκινούν από 93.000 και μπορεί να φτάνουν και τα 500.000.

Για τους άστεγους υπάρχει:

  • το πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη» ύψους 20 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε πέρυσι τον Απρίλιο, αλλά δεν είχαν γίνει πληρωμές. Αύριο καταβάλλεται το πρώτο επίδομα σε 1.073 άτομα (500 στην Αττική, 153 στη Θεσσαλονίκη, 420 στην υπόλοιπη Ελλάδα). Συνολικά από τα 20 εκατ. θα δοθούν 9 εκατ. σε αστέγους, γιατί τα υπόλοιπα 10 εκατ. δόθηκαν σε εκκλησίες για τη σίτιση.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι

α) να υπάρξουν βαν με πλυντήρια και ντους, τα οποία θα περνούν από συγκεκριμένες θέσεις όπου βρίσκονται οι άστεγοι και τους εξυπηρετούν.

β) να υπάρχουν άνθρωποι ειδικοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, που θα φροντίζουν τους αστέγους.

γ) να αυξηθούν οι δομές ξενώνων. Η Θ. Φωτίου είπε ότι 240 κτίρια της πρόνοιας είναι αναξιοποίητα ενώ υπάρχουν και ιδιώτες που προσφέρουν πολυκατοικίες. Ωστόσο, συμπλήρωσε, θα χρειαστούν νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης είπε ότι 640.000 άτομα έκαναν αίτηση να ενταχθούν στις πρόνοιες του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση (συνολικά 300.000 αιτήσεις). Εξ αυτών 90.000 ζήτησαν επιδότηση στέγης και συνολικά 30.000 οικογένειες θα πάρουν επίδομα ενοικίου από 70 ευρώ έως 220 ευρώ μηνιαίως.

Ακόμη η κυβέρνηση αξιοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΤΕΒΑ που αφορά σίτιση που, όπως είπε η Θ. Φωτίου, ήταν «και αυτό εν υπνώσει». Το συνολικό ποσό είανι 135 εκατ. ευρώ.

Επίσης δόθηκε κάρτα ανασφάλιστων σε όλους τους ανασφάλιστους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση άμεσα στο σύστημα υγείας, ενώ αυτές τις μέρες συζητείται η κάρτα διαδρομών για τους ανέργους και για τις ευπαθείς ομάδες.

Newsroom naftemporiki.gr