Περιβάλλον
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 10:37

Επιμένει στις εξαγωγές ελεφάντων η Ζιμπάμπουε

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε επέλεξε να αγνοήσει τις διεθνείς πιέσεις και να προχωρήσει με τις εξαγωγές ζωντανών ελεφάντων, για οικονομικούς λόγους και προκειμένου να ελέγξει τον πληθυσμό των μεγάλων ζώων.

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε επέλεξε να αγνοήσει τις διεθνείς πιέσεις και να προχωρήσει με τις εξαγωγές ζωντανών ελεφάντων, για οικονομικούς λόγους και προκειμένου να ελέγξει τον πληθυσμό των μεγάλων ζώων.

Η απόφαση ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων μετά την ανακοίνωση για την εξαγωγή τουλάχιστον 62 νεογνών ελεφάντων. Εξάλλου, τον περασμένο μήνα έλαβε αρκετή δημοσιότητα η έκκληση περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τη Ζιμπάμπουε, ώστε να σταματήσει την εξαγωγή δεκάδων ελεφάντων στην Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Παρά τις άστοχες ανησυχίες για τα δικαιώματα και τη διαβίωση των ζώων, η Ζιμπάμπουε θα συνεχίζει να αιχμαλωτίζει και να μεταφέρει ζώα σε εγκεκριμένους κατάλληλους προορισμούς», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Σέιβιορ Κασουκουγουέρε.

Ο Κασουκουγουέρε πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές είναι νόμιμες και ακολουθούν τις διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, η Ζιμπάμπουε φιλοξενεί περίπου 80.000 ελέφαντες, αλλά έχει τις δυνατότητες να συντηρήσει μόνο 42.000.

«Η Ζιμπάμπουε έχει προς το παρόν επιλέξει να εφαρμόσει μη θανατηφόρες μεθόδους όπως η αιχμαλωσία και η μετεγκατάσταση μέσω πωλήσεων και εξαγωγών», δήλωσε ο Κασουκουγουέρε και πρόσθεσε ότι ζωολογικοί κήποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Αυστραλία διαθέτουν διάφορα απειλούμενα είδη, συμπεριλαμβανομένων ελεφάντων που εξάγονται από τη Ζιμπάμπουε.

Τουλάχιστον 300 ελέφαντες πέθαναν πέρυσι στο εθνικό πάρκο Χουάνγκε της Ζιμπάμπουε όταν λαθροκυνηγοί δηλητηρίασαν τα αποθέματα νερών με κυανιούχο άλας. Οι αρχές του πάρκου ανακοίνωσαν πως η έλλειψη κονδυλίων έχει περιορίσει τις περιπολίες από τους φύλακες με αποτέλεσμα τα ζώα να αφήνονται συχνά στο έλεος των λαθροκυνηγών.