Κόσμος
Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015 09:52

Καναδάς: Σύλληψη διδύμων αδελφών για τρομοκρατική δράση

Δίδυμα αδέλφια συνελήφθησαν στον Καναδά για αδικήματα τα οποία έχουν σχέση με τρομοκρατική δράση, ο ένας στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ, λίγο πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό.

Δίδυμα αδέλφια συνελήφθησαν στον Καναδά για αδικήματα τα οποία έχουν σχέση με τρομοκρατική δράση, ο ένας στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ, λίγο πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας.

Οι 24χρονοι Άστον Κάρλετον Λάρμοντ και Κάρλος Λάρμοντ διώκονται με κατηγορίες που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα ή υποστήριξη τρομοκρατικής δραστηριότητας, ανακοίνωσε η Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά (RCMP).

Οι δύο άνδρες, γεννημένοι στις 21 Νοεμβρίου του 1990 και κάτοικοι Οτάβας, αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστή εντός των προσεχών ωρών.

Ο Άστον Κάρλετον Λάρμοντ ο οποίος συνελήφθη στην Οτάβα κατηγορείται για συνδρομή σε τρομοκρατική δραστηριότητα, συμμετοχή σε δραστηριότητα για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης και προτροπή προσώπου να επιδοθεί σε δραστηριότητα «υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Κάρλος Λάρμοντ συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ και κατηγορείται για συμμετοχή σε δραστηριότητα για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης και για απόπειρα εγκατάλειψης της χώρας προκειμένου να μετάσχει σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Η τελευταία κατηγορία ορίζεται από νέα διάταξη βάσει της οποίας ένας Καναδός σομαλικής καταγωγής καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε κάθειρξη 10 ετών γιατί επιχείρησε να προσχωρήσει στο κίνημα των ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ.

Με τη στήριξη των δυνάμεων ασφαλείας «εμποδίσαμε τα πρόσωπα να φύγουν από τον Καναδά με σκοπό να λάβουν μέρος σε τρομοκρατική δράση στο εξωτερικό», δήλωσε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας Τζέιμς Μαλίζια.

Μετά τα γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν στη Γαλλία, όπου επιθέσεις και ομηρίες στοίχισαν τη ζωή 17 ανθρώπων τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι 12 στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, η καναδική ομοσπονδιακή αστυνομία κάλεσε τους Καναδούς «να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να αναφέρουν κάθε πληροφορία για τρομοκρατία ή ύποπτες δραστηριότητες».

Για την επιχείρηση, η ομοσπονδιακή αστυνομία στηρίχθηκε στις EISN, ομάδες εθνικής ασφαλείας τις οποίες συγκροτούν μέλη αστυνομικών σωμάτων, τελωνειακοί και υπηρεσίες μετανάστευσης.